Ποια διατροφή να ακολουθήσω για να γίνω μαμά;

«Είμαι 29 ετών και ένα χρόνο παντρεμένη. Σκεφτόμαστε με τον άντρα μου ότι είναι καιρός να αποκτήσουμε το πρώτο μας παιδάκι. Έχω ακούσει ότι ο τρόπος ζωής και πιο συγκεκριμένα η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα του άνδρα και της γυναίκας. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη υγιεινή διατροφή που βοηθά στη γονιμότητα;»

Ελένη, Θεσσαλονίκη

Στο ερώτημά σας απάντησε η διατροφολόγος-διαιτολόγος και life coach Κία Καραγιάννη.

Πληθαίνουν οι έρευνες παγκοσμίως που υποστηρίζουν ότι και τα δύο φύλα μπορούν να ενισχύσουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα και να αυξήσουν τις πιθανότητες για τεκνοποίηση υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες. Σας δίνω μερικές συμβουλές που βοηθούν στην γονιμότητα.

-Πρέπει καταφέρετε να αποκτήσετε αλλά και να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρή συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και υπογονιμότητας. Στους άνδρες το υπερβάλλον βάρος επηρεάζει την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος ενώ στις γυναίκες διαταράσσει τον ορμονικό κύκλο, δυσκολεύει την ωορρηξία και αυξάνει τις πιθανότητες για αποβολή στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

-Αυξήστε τις  αντιοξειδωτικές ουσίες και δώστε ποικιλία στη διατροφή σας με πολλά θρεπτικά συστατικά Οι αντιοξειδωτικές ουσίες  βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος περιορίζοντας τη βλάβη στις μεμβράνες, αυξάνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και προστατεύουν τον οργανισμό από τη βλαπτική επίδραση των ελευθέρων ριζών. Περιλαμβάνονται σε χυμούς, στα φρούτα όπως σταφύλι, ακτινίδιο αλλά και σε λαχανικά όπως τα φασόλια, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα παντζάρια.

-Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (άψητοι και ανάλατοι)  περιέχουν συστατικά απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των μεμβρανών των ωαρίων και για την καλύτερη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

-Το μέλι και βασιλικός πολτός είναι πλούσιες πηγές όλων των απαραίτητων ιχνοστοιχείων, ενισχύουν το αναπαραγωγικό σύστημα και διεγείρουν τη φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών.

-Γνωρίζετε το μάκα; Το μάκα είναι μία εύγεστη αφροδισιακή ρίζα πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, ενισχύει τη γονιμότητα και στα δύο φύλα εξισορροπώντας την ορμονική δραστηριότητα. Θα το βρείτε σε καταστήματα υγιεινών τροφών.

-Είναι πολύ ωφέλιμο να καταναλώνετε ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά , θαλασσινά και οστρακοειδή και όσον αφορά το κρέας να προτιμάτε κοτόπουλο και να προσέχετε το κόκκινο κρέας να είναι άπαχο.

-Τα αυγά επίσης, είναι πλούσια σε χολίνη, απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για μία ομαλή τεκνοποίηση.

-Κάθε μέρα πρέπει να τρώτε τουλάχιστον ένα πλήρες γαλακτοκομικό  (γάλα, γιαούρτι, τυρί).

-Ωφέλιμα πολύ είναι και τα φρέσκα μυρωδικά. Βάλτε στο πιάτο σας  ρίγανη, βασιλικό, δενδρολίβανο, μαϊντανό.

-Προτιμήστε ελαιόλαδο και καταναλώστε αβοκάντο . Η βιταμίνη Ε και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ευεργετικά στην περίπτωσή σας.

-Καταναλώστε βρώμη και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Δώστε προτεραιότητα σε προϊόντα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που χαρακτηρίζονται από την απουσία φυτοφαρμάκων, ορμονών, αντιβιοτικών, συντηρητικών, χρωμάτων και βελτιωτικών της γεύσης.

 

-Τι δεν πρέπει να καταναλώνω;               

Πείτε όχι σε:

-Αυστηρά υποθερμιδικές δίαιτες. Όταν οι λιποαποθήκες μίας γυναίκας είναι χαμηλές, μειώνεται η γονιμότητα για να αποφευχθεί η πιθανότητα γονιμοποίησης σε ένα σώμα που δεν έχει αρκετή ενέργεια για να μπορέσει να κυοφορήσει και έπειτα να θρέψει το έμβρυο.

-Τrans υδρογονωμένα λιπαρά (σκληρές μαργαρίνες, ζωικά λίπη και κακής ποιότητας έλαια από βιομηχανίες τροφίμων).

-Τηγανητά τρόφιμα.

Τυποποιημένες και ραφιναρισμένες τροφές και φάστ φούντ και αναψυκτικά.

-Τροφές που περιέχουν βαρέα μέταλλα (υδράργυρος, μόλυβδος και κάδμιο). Μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, το φαγκρί και ο τόνος καλό θα ήταν να αποφεύγονται αυτή την περίοδο. Προτιμήστε μικρότερα ψάρια όπως σαρδέλες, γαύρο, τσιπούρα.

-Επεξεργασμένη ζάχαρη και υποκατάστατα αυτής. Αποφύγετε τα γλυκά.

-Λιπαρές πίτες, άσπρο αλεύρι και παράγωγα αυτού, ψωμί, κέικ, πουτίγκες.

-Υπέρμετρη κατανάλωση καφέ.

Υπέρμετρη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Μειώνουν την έκκριση τεστοστερόνης και την κινητικότητα του σπέρματος. Παράλληλα μειώνουν την απορρόφηση πολύτιμων και ευεργετικών στοιχείων που βοηθούν στη σύλληψη όπως η βιταμίνη Ε και C, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

-Κάπνισμα και παθητικό κάπνισμα. Το κάπνισμα δηλητηριάζει τις ωοθήκες και ελαττώνει την ικανότητα των γυναικών να παράγουν ωάρια. Επιπλέον,  οι καπνιστές έχουν κατά μέσο όρο 13-17% λιγότερο σπέρμα από τους μη καπνιστές, λόγω των χημικών ουσιών που περιέχονται στο τσιγάρο, αλλά ευτυχώς αν σταματήσει κανείς το κάπνισμα εγκαίρως, η βλάβη αυτή είναι αναστρέψιμη.

-Παίζει ρόλο το πόσο σεξ κάνω;

Η καθημερινή σεξουαλική επαφή έχει διαπιστωθεί ότι  μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του σπέρματος.

-Πόσο πρέπει να ασκούμαι;

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας αλλά όχι πάνω από 7 ώρες εντατικής άσκησης την εβδομάδα. Είναι απαραίτητο να χαλαρώνετε. Ξέρω ότι δεν είναι απλό, όμως η μείωση του στρες είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλοποίηση των ορμονικών επιπέδων. Μερικές τεχνικές διαχείρισης του στρες είναι η γιόγκα, το μασάζ ή απλά μία βόλτα.

Σχετικά άρθρα