Τα συμπληρώματα διατροφής ωφελούν τα παιδιά;

3 Δεκεμβρίου 2012
Η κυρία Έλενα Χρονοπούλου, φαρμακοποιός, εξηγεί υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν τα παιδιά να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής.

Σε ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να παίρνουν φυσικά συμπληρώματα;

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο παιδίατρος να συμφωνεί  με οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ακολουθήσουν τα παιδιά που παρακολουθεί. Διότι είναι εκείνος που γνωρίζει όλο το ιστορικό του παιδιού, αλλεργίες κα.Το ηλικιακό όριο που υπάρχει για τη χορήγηση συμπληρωμάτων είναι τα τρία χρόνια ζωής του παιδιού. Σε αυτή την ηλικία άλλωστε έχει γίνει γνωστό σε τι μπορεί να έχει ευαισθησία ένα παιδί.

Ποια είδους συμπληρώματα δίδονται;

Τα συμπληρώματα διαφέρουν. Ένα από τα πιο απλά και ευρέως διαδεομένα είναι το μουρουνέλαιο. Μπορεί παλαιά να είχε οσμή ψαριού, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται με την βιταμίνη C και έχει γεύση πορτοκαλιού. Εκτός από την πόσιμη μορφή, υπάρχουν και οι κάψουλες που περιέχουν και βιταμίνη A και D,πολύ σημαντικές για την θωράκιση του οργανισμού.

Γενικότερα, καλό είναι να δίδονται  Ω – 3 λιπαρά τα οποία βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού, ενισχύουν ιδίως τους μήνες του χειμώνα.Επίσης,  η εκινάσεαη οποία βρίσκεται σε σταγόνες μη αλκοολικές, με γεύσεις φρούτων για να μπορούν να το πάρουν εύκολα τα παιδιά.

Υπάρχουν ακόμα συμπληρώματα που περιέχουν B – complex,οικογένεια βιταμινών Β στην μορφή τους την στοιχειακή, αυτήν δηλαδή που κατασκευάζουμε εργαστηριακά και στη φυσική τους μορφή που είναι ο βασιλικόςπολτός. Υπάρχουν στα φαρμακεία προϊόντα ειδικώς επεξεργασμένα ώστε να περιέχουν καθαρό βασιλικό πολτό. Διατίθενται σε μορφές εύκολες για κατανάλωση από ένα παιδί. Μάλιστα, ο βασιλικός πολτός λέγεται και «τροφή» του εγκεφάλου. Τρέφει τους νευρώνες του εγκεφάλου, βοηθά στη μνήμη και βελτιώνει τη  νοητική κατάσταση.

Οι γονείς ζητούν συμπληρώματα διατροφής σήμερα για τα παιδιά τους;

Ναι, ολοένα περισσότεροι γονείς στρέφονται στα συμπληρώματα διατροφής γιατί έχουν διαπιστώσει ότι δεν παίρνουν τις απαραίτητες βιταμίνες από τις τροφές. Σήμερα δυστυχώς, όσο σωστή διατροφή και να έχουμε δεν τρεφόμαστε σωστά, εκτός βέβαια από αυτούς που ακολουθούν την οργανική,βιολογική διατροφή. Τα περισσότερα τρόφιμα δεν έχουν τις βιταμίνες που είχαν παλιά.

 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ