Ποιες τροφές διώχνουν το άγχος;

20 Δεκεμβρίου 2012


Ο κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος, κλινικός διαιτολόγος, βιολόγος στο Τμήμα Διαιτολογίας του νοσοκομείου «Λαϊκό» μας αποκαλύπτει ποιες τροφές δρουν καταλυτικά στο άγχος και το στρες που μας κατατρύχει όλους σήμερα, δίνοντας μας έτσι έναν διατροφικό χρηστικό οδηγό ευεξίας και ηρεμίας.

Η πίεση και η θλίψη είναι καθημερινή μας παρέα. Μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μέσω της διατροφής; 

Φυσικά, υπάρχουν τροφές με αγχολυτική δράση και υπάρχουν τροφές που εντείνουν το άγχος μας. Ας ξεκινήσουμε με αυτές που είναι «εχθροί» του στρες. Οι τροφές αυτές περιλαμβάνουν στοιχεία τα οποία μειώνουν το στρες και παράλληλα έχουν αντικαταθλιπτική δράση. Τα στοιχεία αυτά είναι τα ω3.  Έχει αποδειχθεί η καρδιοπροστατευτική τους δράση, αλλά έχει διαπιστωθεί επίσης ότι διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τις ορμόνες του στρες και της αδρεναλίνης.

Σε ποια τρόφιμα βρίσκουμε τα ω3 λιπαρά; 

Οι πηγές τους είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο τόνος, η τσιπούρα. Στο φυτικό βασίλειο βρίσκουμε τους ξηρούς καρπούς, ιδίως το λιναρόσπορο και τα καρύδια. Είναι τροφές που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης όσο βέβαια αυτό είναι εφικτό. Υπάρχει επίσης  η βρώμη για την κατάθλιψη, η οποία είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που έχει άμεση σχέση με το επίπεδο της σεροτονίνης.

Πώς μπορούμε να εντάξουμε τη βρώμη στο διαιτολόγιό μας;

Μπορεί να είναι ένα ωραίο πρωινό, με γάλα, καρύδια και αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα.  Μπορεί να εμπλουτίσει μια σούπα δίνοντας της πιο χυλώδη υφή, μπορεί να μπει και στα μπιφτέκια στη θέση της φρυγανιάς κάνοντάς τα πιο αφράτα και πιο νόστιμα. Τέλος, αγχολυτική δράση έχει και η βιταμίνη C, η οποία έχει μειώνει  τα επίπεδα της κορτιζόλης.

 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
akis3 adTechParam +3705+50 - adTechUnit 6
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πυρκαγιά στην Κυπαρισσία
Τα νέα της ημέρας
Πυρκαγιά στην Κυπαρισσία