Oδηγός διατροφής και συνταγές για διαβητικούς!

Τι πρέπει να τρώω αν έχω διαβήτη; 

Η αντιμετώπιση του διαβήτη απαιτεί μεγάλη προσοχή στο διαιτολόγιο του ασθενούς, πράγμα που οφείλουν να γνωρίζουν οι πάσχοντες. Ωστόσο, πολύ συχνά το πρόβλημα παρερμηνεύεται και πολλοί θεωρούν πως το αυξημένο σάκχαρο και ο διαβήτης θα αντιμετωπιστούν απλώς περιορίζοντας την κατανάλωση ζάχαρης.

Είναι μύθος ότι το σάκχαρο αυξάνεται μόνο από τη ζάχαρη και τα τρόφιμα που την περιέχουν. Το αυξάνουν όλες οι τροφές που περιέχουν σάκχαρα, δηλαδή υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν συστατικό των φρούτων, των λαχανικών, των γαλακτοκομικών προϊόντων ( εξαίρεση αποτελούν όλα τα είδη τυριών) και τα τρόφιμα με άμυλο ( π.χ. ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες κ.α.). Επομένως υδατάνθρακες κρύβονται σε όλες τις τροφές εκτός από τα τυριά, το κρέας, τα λίπη και τα έλαια.

Τι ρόλο παίζει η διατροφή στην αντιμετώπιση του διαβήτη;

Ο ρόλος της σωστής διατροφής – και από άποψη ποιότητας, αλλά και ποσότητας – για τα άτομα με διαβήτη είναι καθοριστικός και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών που συσχετίζονται με τη νόσο. Ένας διαβητικός πρέπει να ακολουθεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που να περιέχει όλα τα τρόφιμα χωρίς στερήσεις και απαγορεύσεις.

Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να διατηρηθούν τα επιπέδα γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, να περιορίσει στο ελάχιστο ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας, να διατηρηθεί ο οργανισμός σε καλή κατάσταση θρέψης και να βελτιώσει τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του, διατηρώντας την απόλαυση του φαγητού. Παράλληλα, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, μπορεί να προκαλέσει την επιθυμητή απώλεια βάρους, όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη, αλλά και να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, μέσω της μείωσης των λιπιδίων (χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων) στο αίμα και να συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

-Τι διατροφή πρέπει να ακολουθεί ένας ασθενής με διαβήτη;

H διατροφή που θα ακολουθήσει ένας πάσχων από διαβήτη θα πρέπει να παρέχει ενέργεια (θερμίδες) που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου ατόμου και στο επίπεδο δραστηριότητας του, αλλά και μια σχετικά υψηλή αναλογία υδατανθράκων, με μειωμένα τα απλά σάκχαρα και αυξημένους τους σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ.φυτικές ίνες). Η διατροφή του διαβητικού ατόμου οφείλει  να περιέχει αναλογικά λίγο λίπος και κυρίως περιορισμένο κορεσμένο λίπος (από ζωικές τροφές), και περισσότερο με μορφή μονοακόρεστου λίπους από το ελαιόλαδο, να μην είναι υπερβολικά πλούσια σε πρωτεΐνες και να είναι χαμηλή σε αλάτι.

Χρειάζεται, λοιπόν προσοχή ώστε να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα η πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων, δηλαδή των λιπαρών οξέων που προκαλούν την αύξηση της «κακής»χοληστερόλης, της LDL. Κορεσμένα λιπαρά οξέα περιέχουν οι ζωϊκής προέλευσης τροφές, όπως το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι), τα αυγά, το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα έχει το λευκό κρέας δηλαδή τα πουλερικά και τα ψάρια.

Το  κόκκινο κρέας θα πρέπει να περιλαμβάνεται στην διατροφή μια φορά την εβδομάδα ή και πιο σπάνια, 1-2 φορές την εβδομάδα κοτόπουλο και ψάρι και τις υπόλοιπες μέρες τις εβδομάδας θα πρέπει να καταναλώνονται λαχανικά και όσπρια. Επίσης, θα πρέπει να καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα μέτριας περιεκτικότητας λίπους, να αποφεύγεται το βούτυρο και να χρησιμοποιείται στην θέση του το ελαιόλαδο και να μην μαγειρεύονται οι γαρνιτούρες (π.χ. ρύζι, πατάτες) μαζί με το κρέας γιατί απορροφάνε όλο το λίπος του κρέατος λειτουργώντας σαν σφουγγάρι.

-Επιτρέπεται το αλκοόλ στους διαβητικούς ασθενείς; 

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση του αλκοόλ. Το αλκοόλ προκαλεί υπογλυκαιμία για αυτό πάντα θα πρέπει να καταναλώνεται μαζί με κάποιο σνακ ή γεύμα που να περιέχει υδατάνθρακες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο διαβητικός μπορεί να καταναλώνει χωρίς περιορισμούς αλκοόλ.

Ακολουθούν δύο συνταγές του σεφ Γιώργου Λέκκα που άτομα που πάσχουν από διαβήτη μπορούν να δοκιμάσουν άφοβα, χωρίς να στερούνται την απόλαυση!

Κέικ καρότου για διαβητικούς

Μερίδες: 15

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 45-55 λεπτά

Υλικά

2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

½ φλ. τσαγιού άπαχο γιαούρτι

3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο

¾ φλ. τσαγιού χυμό μήλο

1/3 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη

2 βανίλιες σκόνη

2 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουτ.  του γλυκού σόδα σκόνη

1 πρέζα αλάτι

1 κουτ. του γλυκού κανέλα

½ κουτ.  του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο

1 φλ. τσαγιού καρότα τριμμένα

120γρ. ανανά ψιλοκομμένο με το χυμό του

¼ φλ. τσαγιού σταφίδες μαύρες

¼ φλ. τσαγιού υποκατάστατο ζάχαρης

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλείψτε με βούτυρο και στρώστε λαδόκολλα σε ένα στρογγυλό ταψί 23εκ. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε τα  ασπράδια των αυγών, το γιαούρτι, το λάδι, το χυμό μήλου, την καστανή ζάχαρη, το χυμό ανανά και την βανίλια. Χτυπήστε με μίξερ χειρός για 4΄μέχρι να αφρατέψει. Σε ένα άλλο μεσαίο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, και το μοσχοκάρυδο. Προσθέστε σταδιακά στο μείγμα τον αυγών το μείγμα αλευριού και ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενσωματωθεί. Τέλος ρίξτε τα καρότα και της σταφίδες αλευρωμένες. Ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης. Αδειάστε το μείγμα στην φόρμα και λειαίνετε την κορυφή με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Ψήστε στην προτελευταία σχάρα για 40 – 55 λεπτά, μέχρι που όταν  βάλετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να είναι καθαρή.  Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε για 10΄. Ξεφορμάρετε το κέικ  και αφήστε το επάνω σε σχάρα να κρυώσει. Όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε, μεταφέρετε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Σολομός στην λαδόκολλα για διαβητικούς

Μερίδες 4

Χρόνος  Προετοιμασίας 20΄

Χρόνος ψησίματος: 15-20΄

Για το μαρινάρισμα

1 κιλόφιλέτο σολομού χωρίς πέτσα 7 εκ πάχος κομμένο σε  4 κομμάτια

½ φλιτζάνι τσαγ φρέσκο χυμό πορτοκάλι

1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

Λίγους κόκκους κόκκινο πιπέρι τριμμένους

Για το ρύζι

1 φλ. τσαγιού μακρύκοκκο ρύζι μαγειρεμένο

½ φλ. τσαγιού άσπρα μανιτάρια κομμένα σε φέτες

1 μικρή κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές λωρίδες

2 κρεμμυδάκια, (το λευκό μέρος και 1εκ.από το πράσινο μέρος,κομμένα σε λεπτές φέτες)

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο

¼ φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για γαρνιτούρα

4 κλωναράκια φρέσκο άνηθο

Εκτέλεση:

Ξεπλύνετε τα φιλέτα σολομού. Στεγνώστε με απορροφητικό χαρτί. Σε μια μεγάλη σακούλα τοποθετήστε τα φιλέτα σολομού. Σε ένα μεσαίο μπολ ρίξτε το χυμό πορτοκάλι, την σάλτσα σόγιας, το τζίντζερ, το σκόρδο, και το θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Ρίξτε το μείγμα πάνω από τα φιλέτα σολομού και σφραγίστε την σακούλα. Αφήστε το να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά, γυρίζοντας συχνά την σακούλα, ώστε η μαρινάδα να πάει παντού. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώστε στον πάγκο εργασίας της λαδόκολλες. Σε ένα μέτριο μπολ, ρίξτε το μαγειρεμένο ρύζι, τα μανιτάρια, την κόκκινη πιπεριά, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο. Προσθέστε το ζωμό κοτόπουλου και ανακατέψτε απαλά. Με ένα κουτάλι ταχτοποιήστε σε ίσες ποσότητες το μίγμα ρυζιού στο κέντρο της κάθε μιας λαδόκολλας. Αφαιρέστε το σολομό από τη μαρινάδα. Τοποθετήστε τα φιλέτα σολομού πάνω από ρύζι. Πασπαλίστε το σολομό με αλάτι και πιπέρι. Τοποθετήστε στην κορυφή κάθε φιλέτο δύο φέτες λεμόνι. Διπλώστε της λαδόκολλες σε σχήμα πακέτο. Τοποθετήστε κάθε πακέτο με την ένωση προς τα κάτω σε ένα ταψί. Ψήστε για 15-20 λεπτά, ανοίξτε κάθε πακέτο και διακοσμήστε με κλωναράκια άνηθο.

 

Πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε συμβουλή ή συνταγή καλό είναι καλό να παίρνετε και μια εξατομικευμένη συμβουλή από τον γιατρό σας

Σχετικά άρθρα