Πρώτες Βοήθειες: Τι πρέπει να κάνεις τη στιγμή που θα σε πιάσει κρίση πανικού.

30 Δεκεμβρίου 2013

Καλησπέρα σας είμαι 42 ετών και εδώ και 3 μήνες παθαίνω κρίσεις πανικού. Εκείνη τη στιγμή που με πιάνει τι πρέπει να κάνω τι πρέπει να σκεφτώ για να σταματήσει. Σας ευχαριστώ πολύ.

Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής κύριος Δημήτρης Κατσαρός.

 

Εκείνη τη στιγμή αυτό που πρέπει να κάνει ένας άνδρας ή μια γυναίκα πρέπει να σταματήσει να σκέφτεται οτιδήποτε. Και να προσπαθήσει να ελέγξει την αναπνοή του να είναι πολύ συγκεκριμένη και διαφραγματική. Δηλαδή θα προσπαθεί να αναπνέει και θα προσπαθεί να αναπνέει αργά. Θα μετράει τα δευτερόλεπτα. Δέκα δευτερόλεπτα μέσα πέντε δευτερόλεπτα για την εκπνοή. Και πέντε δευτερόλεπτα στο ενδιάμεσο. Αυτό είναι και μια άσκηση χαλάρωσης που προτείνουν πολλοί ειδικοί. Και σιγά σιγά θα δούμε ότι ο πανικός μειώνεται. Οι παλμοί της καρδιάς σταδιακά επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν  και κάποιες θετικές σκέψεις εκείνη τη στιγμή και όντως μπορεί να είναι μια αποτελεσματική τακτική. Μια ήρεμη εικόνα, μια εικόνα της ζωής σου που σε κάνει ευτυχισμένη. Αλλά αν γίνεται με ψυχαναγκαστικό τρόπο να πιέσεις δηλαδή τον εαυτό σου να σκεφτεί αναγκαστικά κάτι καλό μπορεί κάποιες φορές να ενισχύσει τον πανικό. Κάποιες άλλες φορές η εικόνα που χρησιμοποιούμε σε μια κρίση πανικού μπορεί να μη λειτουργήσει στην επόμενη επειδή είναι σαν να καίγεται η εικόνα- συνδυάζεται με την κατάσταση της ανησυχίας.

Ίσως το να φέρουμε στο νου μας ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό. Και η σκέψη αυτή ας είναι παράλληλη με τις αναπνοές που προαναφέραμε. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΕΛΕΝ***** ****
22:06 Κυριακή 30/10/2016
Καλησπέρα σας Υποφέρω και εγώ από κρίσεις πανικού και από το φόβο αυτών δε θέλω να μείνω μόνη μου στο σπίτι δε θέλω να οδηγώ μόνη μου με το αυτοκίνητο κλπ Θα μπορούσατε να μου συστήσετε κάποιους θεραπευτές στη Θεσσαλονίκη εξειδικευμένους σε αυτόν τον τομέα Οι συστάσεις σας θα με βοηθούσαν ιδιαίτερα γιατί διαφορετικά νοιώθω ότι κινούμε στα τυφλά Δε θα ήθελα να διαλέξω κάποιον εντελώς στην τύχη Σας Ευχαριστώ πολύ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ