7 συμβουλές για να έχεις σωστές διατροφικές συνήθειες από παιδί

Τα παιδιά έχουν μεγάλη αδυναμία στα γλυκά και στις κάθε είδους λιχουδιές. Πολύ συχνά, όμως, είναι δύσκολο για τους γονείς να βάλουν… φρένο στην κατανάλωσή τους.

Ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν εύκολοι τρόποι που θα μας βοηθήσουν να περιορίσουμε την κατανάλωση ζάχαρης από τα παιδιά, χωρίς να τους στερήσουμε την απόλαυση ενός γλυκού.

Γράφει η Κία Καραγιάννη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Οι διατροφικές συνήθειες χτίζονται από την παιδική ηλικία και οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Είστε ο ήρωας του που σας θαυμάζει για όσα κάνετε, το πρότυπο του που ταυτίζεται μαζί σας, ο πρώτος του δάσκαλος που μαθαίνει βλέποντας σας.

Βοηθήστε, λοιπόν, το παιδί σας να χτίσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες εκπαιδεύοντας και επιβραβεύοντας το για κάθε σωστή διατροφική επιλογή. Η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης σχετίζεται με την παχυσαρκία και τις επιπλοκές που εμφανίζονται λόγω αυτής και ευνοεί την εμφάνιση τερηδόνας καθώς παράγονται οξέα τα οποία καταστρέφουν τα δόντια.

Από παιδί μαθαίνει κανείς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το 10% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχεται από την κατανάλωση ζάχαρης ποσοστό που στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο. Κάποιες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή του παιδιού σας:

  1. Ξεκινήστε να δίνετε γλυκά στο παιδί σας μετά την ηλικία των 2 – 3 ετών και όχι νωρίτερα.
  2. Η ζάχαρη βρίσκεται «κρυμμένη» σε πολλά τρόφιμα όπως αναψυκτικά, κέικ, σοκολάτες, γλειφιτζούρια, καραμέλες, μπισκότα, κρέμες, παιδικά γιαούρτια, δημητριακά πρωινού, τυποποιημένοι χυμοί κ.α. Μάθετε να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων και να ψάχνετε για συστατικά όπως ζάχαρη, δεξτρόζη, σουκρόζη, σακχαρόζη, μαλτόζη, σιρόπι γλυκόζης. Επιλέξτε τα τρόφιμα που έχουν την μικρότερη ποσότητα των παραπάνω ουσιών.
  3.  Συνοδέψτε το γεύμα των παιδιών με νερό και όχι τυποποιημένο χυμό ή αναψυκτικό. Θα ξεδιψάσει καλύτερα και θα αποφύγει τις εξτρά θερμίδες.
  4. Μην αποκλείετε τελείως από τη διατροφή του παιδιού σας τα γλυκά αλλά συμφωνήστε ότι θα τα καταναλώνει κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα. Η πίεση και η απαγόρευση συχνά οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα.
  5. Μην χρησιμοποιείτε τα γλυκά σαν είδος επιβράβευσης, τιμωρίας ή δωροδοκίας. Αν το κάνετε αυτό θα ανεβάσετε το κύρος του φαγητού και θα δημιουργήσετε σύγχυση στο παιδί σχετικά με το πραγματικό αίσθημα πείνας-κορεσμού με αποτέλεσμα το παιδί σας να τρώει όχι επειδή πεινάει πραγματικά αλλά για να νιώσει καλύτερα συναισθηματικά, συνήθεια που θα το ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή.
  6. Παρακινήστε τα παιδιά να τρώνε τουλάχιστον 2 φρούτα την ημέρα. Τα φρούτα αποτελούν φυσική πηγή ζάχαρης με τη μορφή φρουκτόζης αλλά είναι και ιδιαιτέρως πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες συστατικά που τα καθιστούν απαραίτητα στη διατροφή κάθε ανθρώπου.
  7. Χρησιμοποιήστε στις συνταγές μυρωδικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, γλυκάνισο και κάρδαμο τα οποία έχουν γλυκιά γεύση και θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αφυδάτωση: Τα 3 σημάδια που σου στέλνει ο οργανισμός σου

Το μυστικό για τη μακροζωία είναι αυτό που πολλοί… σιχαίνονται!

Σχετικά άρθρα