Τα αληθινά, τα ψεύτικα δώρα και τι φανερώνουν για τις προθέσεις μας!

31 Δεκεμβρίου 2013

Η γέννηση, που γιορτάζεται την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν είναι απ' αυτές που γνωρίζουμε. Είναι ένας θεός, που γεννιέται. Στην εικόνα της φάτνης ανήκουν οι μάγοι, φερμένοι από ένα άστρο. Φέρνουν τα δώρα.

Από τον ψυχοθεραπευτή, κύριο Κωνσταντίνο Γεμενετζή

Το δώρο των Χριστουγέννων έγινε θεσμός και παράδοση γιατί έχει την αρχή του στο πέραν του ανθρώπινου, στην έλευση ενός θεού επάνω στη γη. Κάθε δώρο, σε κάθε Χριστούγεννα, σε κάθε γέννηση, υπακούει στο μυστήριο εκείνος της γέννησης κι εκείνων των δώρων.

Μυστήριο; Δεν το αντιλαμβανόμαστε όσο σκεφτόμαστε την παράδοση μόνο σε όρους συμπεριφοράς, ότι δηλαδή τα Χριστούγεννα αρμόζει να κάνουμε δώρα. Το υποψιαζόμαστε όταν προσέξουμε το "αρμόζει", την αρμογη που αρμόζει γέννηση και δώρα μεταξύ τους, και όταν αναλογιστούμε πως εκείνα τα πρώτα Χριστούγεννα θεσπίζεται μια σχέση ανάμεσα στη γέννηση και στο δώρο, έτσι που εφεξης γέννηση και δώρο αλληλεχονται. Αυτό είναι το μυστήριο που γιορτάζουμε.

Πως μας αφορά αυτό κάθε Χριστούγεννα; Τι θα πει "δώρο"; Τι θα πει "γέννηση";

Στο δώρο δίνεται προσοχή, το δώρο να ταιριάζει στον αποδέκτη. Το αληθινό δώρο είναι σαν να το είχα από πάντα. Το αληθινό δώρο μου λέει άρρητα: αυτός είσαι. Υπάρχουν βέβαια και δώρα ψεύτικα, που λένε: αυτός θέλω να είσαι, αυτός πρέπει να είσαι κλπ. Υπάρχουν και δώρα που δεν μας λαμβάνουν υπόψη, αδιάφορα.

Στο αληθινό δώρο αναγνωρίζω τον εαυτό μου, και μάλιστα με έναν τρόπο που δεν ήξερα μέχρι τώρα. Το δώρο μου φανερώνει αυτό που είμαι: στο δώρο γεννιέμαι, πάλι και πάλι. Αυτή η γέννηση, και όχι το βιολογικό δεδομένο, είναι το πέραν του έμβιου όντος ιδιον του ανθρωπου. Γεννιόμαστε, δηλαδή γινόμαστε αυτό που είμαστε, χάρη στα δώρα που θα μας έρθουν. Ο,τι μας κάνει αυτό που είμαστε, έχει τον χαρακτήρα του δώρου.

Έτσι το δώρο κρύβει έναν πλούτο που συνήθως δεν υποψιαζόμαστε. Αυτό που είμαστε, το οφείλουμε σ' ένα δώρο. Κάθε Χριστούγεννα, γυρίζοντας στον δρόμο της πρώτης γέννησης και των πρώτων δώρων, με τα δώρα που ανταλλάσσουμε γιορτάζουμε, μαζί με την γέννηση ενός θεού, την γέννηση του ανθρώπου. Θεός και άνθρωπος γιορτάζουν το δώρο της γέννησής τους.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ