Πράσινο τσάι για απώλεια κιλών και πρόληψη καρκίνου

Το πράσινο τσάι κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Πολλοί Έλληνες το έχουν εντάξει στο καθημερινό τους διαιτολόγια αντικαθιστώντας τον τσάι που μέχρι πρότινος προτιμούσαν ή ακόμη και τον καφέ τους με αυτό. Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού για τον οργανισμό μας είναι πολλά και πέρα από αυτό έχει και το πλεονέκτημα πως είναι μία προσιτή στο ευρύ κοινό τροφή.

Τι είναι το πράσινο τσάι;

Το πράσινο τσάι είναι ένα προϊόν που παρασκευάζεται από το φυτό Camellia sinensis. Πέρα από την κατανάλωσή του ως αφέψημα, ένα μέρος των φύλλων του φυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φάρμακο.

Σε τι μας ωφελεί το πράσινο τσάι;

Το πράσινο τσάι χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της πνευματικής μας εγρήγορσης και της σκέψης. Χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους και για τη θεραπεία διαταραχών του στομάχου, του εμετού, της διάρροιας, των πονοκεφάλων, της οστικής απώλειας (οστεοπόρωση) και των συμπαγών καρκινικών όγκων.

Το πράσινο τσάι χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη διαφόρων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του προστάτη, του καρκίνου του παχέως εντέρου, του καρκίνου του στομάχου, του καρκίνου του πνευμόνων και του καρκίνου του δέρματος που σχετίζεται με την έκθεση στο ηλιακό φως. Κάποιοι χρησιμοποιούν το πράσινο τσάι και για την καταπολέμηση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα, αύξηση των ανώμαλων κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας (αυχενική δυσπλασία) και  καρκίνο του τραχήλου.

Το πράσινο τσάι χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση ασθενειών των ούλων, καθώς και ως αλοιφή για τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Μην μπερδεύετε το πράσινο τσάι με το μαύρο τσάι, που ναι μεν παράγεται από το ίδιο φυτό, αλλά παρασκευάζονται με διαφορετικό τρόπο και έχουν διαφορετικά φαρμακευτικά αποτελέσματα. Το πράσινο τσάι δεν υπόκειται καθόλου σε ζύμωση, ενώ το μαύρο τσάι υπόκειται σε πλήρη ζύμωση.

Πού οφείλονται οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού;

Τα χρήσιμα τμήματα του πράσινου τσαγιού είναι τα φύλλα. Όπως είπαμε το πράσινο τσάι δεν υπόκειται σε ζύμωση και παράγεται από τα φρέσκα φύλλα σε ατμό υψηλής θερμοκρασίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, είναι διατηρούνται τα σημαντικά συστατικά του φυτού που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για πολλά από τα οφέλη του πράσινου τσαγιού.

Οι πολυφαινόλες αποτρέπουν τη δημιουργία φλεγμονής και του οιδήματος, προστατεύουν τον χόνδρο μεταξύ των οστών και μειώνουν τον κοινό εκφυλισμό. Επίσης, φαίνεται πως οι πολυφαινόλες μπορούν να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις που προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων και να μειώνουν την αύξηση των ανώμαλων κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας (αυχενική δυσπλασία).

Το πράσινο τσάι περιέχει 2%- 4% καφεΐνη, η οποία επηρεάζει τη σκέψη,  αυξάνει την παραγωγή ούρων και μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα, την καρδιά και τους μύες αυξάνοντας την απελευθέρωση ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που ονομάζονται “νευροδιαβιβαστές.” Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού βοηθούν στην προστασία των αγγείων της καρδιάς και του αίματος.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα