Οι λιπαρές τροφές προκαλούν άγχος;

Η κατανάλωση λιπαρών και ζαχαρούχων τροφών μπορεί να προκαλέσει χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, κάνοντας το άτομο που βρίσκεται σε δίαιτα να νιώθει όπως ο εθισμένος στα ναρκωτικά. Τα στοιχεία αυτά έγιναν γνωστά από έρευνα που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύτηκε από τον Dr Stephanie Fulton και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στο International Journal of Obesity.

Μπορούν οι ξαφνικές αλλαγές στη διατροφή να προκαλέσουν στρες;

Ο Dr. Stephanie υποστηρίζει πως δουλεύοντας με  ποντίκια, των οποίων οι εγκέφαλοι είναι κατά πολλούς τρόπους παρόμοιοι με των ανθρώπων, προέκυψε πως η νευροχημεία των ζώων που είχαν τραφεί με υψηλή σε περιεκτικότητα λιπαρών και σε ζαχαρούχα διατροφή, ήταν διαφορετική από αυτών που είχαν τραφεί με μία υγιεινή διατροφή.

Τα χημικά που είχαν μεταβληθεί με τη διατροφή, σχετίζονται με την κατάθλιψη. Μια αλλαγή στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης και μεγαλύτερη ευαισθησία σε στρεσογόνες καταστάσεις, δρομολογώντας έναν φαύλο κύκλο κακής διατροφής.

Για μία περίοδο άνω των έξι εβδομάδων, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων τάιζε μια ομάδα ποντικών με χαμηλή σε λιπαρά διατροφή, ενώ μία δεύτερη μονάδα ποντικών τρεφόταν με υψηλή σε λιπαρά διατροφή, ώστε να διαπιστωθεί πώς τα διαφορετικά τρόφιμα επηρεάζουν την συμπεριφορά των ζώων. Το 11% των θερμίδων της χαμηλής σε λιπαρά διατροφής αποτελούνταν από λίπος, ενώ στην ομάδα της υψηλής σε λιπαρά διατροφής το λίπος ανέρχονταν σε ποσοστό 58%.

Η ομάδα του Fulton εξέτασε στη συνέχεια τη σύνδεση μεταξύ της ανταμοιβής των ποντικιών με τρόφιμα και των συμπεριφορικών και συναισθηματικών αποτελεσμάτων, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, επιστημονικά αποδεδειγμένες. Αναλύθηκαν επίσης και οι εγκέφαλοι των ζώων έτσι ώστε οι εμπειρογνώμονες να παρατηρήσουν τις αλλαγές που συνέβησαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που ακολουθούσε υψηλή σε λιπαρά διατροφή έδειξε σημάδια άγχους. Η λειτουργία της ντοπαμίνης. 

 Σύμφωνα με τους μελετητές, οι εμπειρίες των ζώων άλλαξαν την φυσιολογία των εγκεφάλων τους. Ένα από τα μόρια του εγκεφάλου που παρατηρήθηκε ήταν και η ντοπαμίνη. Επιτρέπει στον εγκέφαλο να ανταμείψει τους ανθρώπους με καλά συναισθήματα, τα οποία με τη σειρά τους παρακινούν τα άτομα να αποκτήσουν συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Η ντοπαμίνη

είναι μια χημική ουσία που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και σε άλλα ζώα, όπως και στα ποντίκια. Το λεγόμενο creb είναι ένα μόριο το οποίο ρυθμίζει την ενεργοποίηση των γονιδίων που παίζουν ρόλο στην λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν την παραγωγή ντοπαμίνης, ενώ παράλληλα συμβάλλει και στη διαμόρφωση αναμνήσεων.

Σύμφωνα με τον Dr.Fulton, το creb ενεργοποιήθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό στους εγκεφάλους των ποντικών που ακολούθησαν υψηλή σε λιπαρά διατροφή, ενώ αυτά τα ποντίκια είχαν και υψηλότερα επίπεδα κορτικοστερόνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με το στρες. Αυτό εξηγεί και την κατάθλιψη και τον αρνητικό κύκλο συμπεριφοράς.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν πριν την εμφάνιση παχυσαρκίας. Τα ευρήματα αυτά αμφισβητούν την κατανόησή μας για τη σχέση μεταξύ διατροφής, σώματος και μυαλού. Είναι τροφή για σκέψη σχετικά με το πώς θα μπορούσαμε να στηρίξουμε ψυχολογικά τους ανθρώπους που προσπαθούν να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ανεξάρτητα από την ήδη υπάρχουσα παχυσαρκία τους.

Σχετικά άρθρα