Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε το καλοκαίρι;

Το νερό αποτελεί το βασικότερο συστατικό του ανθρώπινου σώματος. Αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας για τη ζωή, όπως και το οξυγόνο. Φτάνει μέχρι το 55-60% του σωματικού βάρους σε ενήλικες άντρες, ενώ είναι ελαφρώς χαμηλότερο, περίπου 50-55%, στις γυναίκες, λόγω της υψηλότερης αναλογίας λίπους του σώματός τους.

Ποια είναι η σημασία του νερού για τον οργανισμό μας;

Το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες στο σώμα. Αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα των περισσότερων κυττάρων του σώματος ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει θρεπτικές ουσίες, συμμετέχει καθοριστικά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.  Οι άνθρωποι δε ζουν, χωρίς πόσιμο νερό, για περισσότερο από λίγες ημέρες – ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τα επίπεδα δραστηριότητας και άλλα.

Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουμε;

Η ποσότητα του νερού που θεωρείται επαρκής και θα πρέπει να προσλαμβάνουμε, περιλαμβάνει τόσο το νερό που πίνουμε όσο και τα ροφήματα και ποτά όλων των ειδών, καθώς και από την υγρασία των τροφίμων. Το Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών έχει δώσει πλέον νέες συστάσεις σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 9 μερίδες υγρών την ημέρα και οι άνδρες 13 (η κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε 250 ml).

Οι συστάσεις αυτές αφορούν συνθήκες μέτριας θερμοκρασίας περιβάλλοντος και μέτρια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Έτσι, τώρα το καλοκαίρι με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες οι συστάσεις αυτές επιβάλλεται να αφορούν μεγαλύτερη πρόσληψη υγρών. Το 70-80% του νερού που πρέπει να πίνουμε προέρχεται από τα ποτά (νερό βρύσης, χυμοί, γάλα, σόδα, τσάι, καφές και αναψυκτικά). Μόλις το 20-30% του προσλαμβανόμενου νερού πρέπει να προέρχεται από τρόφιμα πλούσια σε υγρασία όπως φρούτα και λαχανικά.

Τι μπορεί να προκαλέσει η μη επαρκής πρόσληψη νερού;

Η μειωμένη πρόσληψη υγρών και η εμφάνιση ήπιας αφυδάτωσης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως δίψα, πονοκέφαλος, αδυναμία, και σε σοβαρότερες περιπτώσεις ξηροστομία, ολιγουρία ή ανουρία, νωθρότητα, συμπτώματα ξηρότητας στο δέρμα . Η ήπια αφυδάτωση προκαλείται από την ανεπαρκή πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας ταυτόχρονα με τη μεγάλη απώλεια μέσω του ιδρώτα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από αφυδάτωση;

Από αυτή κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά, τα άτομα τρίτης ηλικίας καθώς και όσοι εργάζονται ή αθλούνται κάτω από τον ήλιο. Καταναλώστε, λοιπόν, πέρα από άφθονο νερό, όλη την ημέρα, μη αλκοολούχα ποτά (τσάι, καφές, αναψυκτικά, αθλητικά ποτά, αναψυκτικά, λεμονάδα), καθώς και χυμούς λαχανικών και φρούτων, κρύες σούπες με βάση λαχανικά (π.χ. ντοματόσουπα), ημίπαχο γάλα και γιαούρτι, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως ζυμαρικά, ρύζι, ψάρια και θαλασσινά. Επίσης, αν δεν υπάρχει αντένδειξη χρησιμοποιήστε το αλάτι συστηματικότερα στα γεύματα σας.

 

Σχετικά άρθρα