Βιταμίνη C, ένας διατροφικός θησαυρός!

Μπορεί να έχουμε όλοι υπόψη μας κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης c, στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ περισσότερες. Για την ακρίβεια, η βιταμίνη C ενισχύει συνολικά τον οργανισμό μας, συμβάλλοντας στην πρόληψη και τη θεραπεία πληθώρας ασθενειών και παθήσεων.

Ας την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!

Τι είναι η βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C είναι μια βιταμίνη. Κάποια ζώα μπορούν και παράγουν από μόνα τους τη βιταμίνη C, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να τη λάβουν από την τροφή και άλλες πηγές. Καλές πηγές της βιταμίνης C είναι τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και κυρίως εσπεριδοειδή. Η βιταμίνη C μπορεί, επίσης, να παραχθεί στο εργαστήριο.

Φυσικός ή συσκευασμένος χύμος;

Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν τη λήψη της βιταμίνης C σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και όχι με τη λήψη συμπληρωμάτων. Ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού ή το κατεψυγμένο συμπύκνωμα είναι  καλύτερη επιλογή από τον έτοιμο χυμό πορτοκαλιού του εμπορίου. Αυτό συμβαίνει γιατί ο φρέσκος χυμός περιέχει πιο ενεργή βιταμίνη C.

Σε τι μας ωφελεί η βιταμίνη C;

Ιστορικά, η βιταμίνη C χρησιμοποιούνταν για την πρόληψη και τη θεραπεία του σκορβούτου. Το σκορβούτο είναι πλέον σχετικά σπάνιο, αλλά κάποτε ήταν κοινό μεταξύ των ναυτικών και των ανθρώπων που περνούσαν μεγάλο χρονικό διάστημα στα πλοία. Όταν τα ταξίδια διαρκούσαν  περισσότερο από την προσφορά των φρούτων και λαχανικών, οι ναύτες άρχιζαν να υποφέρουν από ανεπάρκεια βιταμίνης C, η οποία οδηγούσε στο σκορβούτο.

Στις μέρας μας, η βιταμίνη C χρησιμοποιείται συχνότερα για την πρόληψη και θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Χρησιμοποιείται, επίσης, και για  άλλες λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένης της νόσου των ούλων, της ακμή και άλλων λοιμώξεων του δέρματος, της βρογχίτιδας, του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), των ελκών του στομάχου που προκαλούνται από το βακτήριο του πυλωρού, της φυματίωση, της δυσεντερία και των μολύνσεων του δέρματος. Συνίσταται, ακόμη, για μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και του προστάτη. Πολύ συχνά, η βιταμίνη C χορηγείται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψη, των προβλημάτων συγκέντρωσης, της άνοια, της νόσου Αλτσχάιμερ, του σωματικού και ψυχικού άγχος, της κούρασης και της διαταραχής της υπερκινητικότητας.

Άλλες χρήσεις της βιταμίνης C περιλαμβάνουν την αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου από τις τροφές και τη διόρθωση της ανισορροπία πρωτεϊνών σε ορισμένα νεογέννητα (τυροσιναιμία). Επιπλέον,  η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει τα αγγεία της καρδιάς και του αίματος. Χρησιμοποιείται για τη σκλήρυνση των αρτηριών, την πρόληψη θρόμβων στις φλέβες και τις αρτηρίες, για την καρδιακή προσβολή, για το εγκεφαλικό επεισόδιο, για την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη.

Η βιταμίνη C χρησιμοποιείται, ακόμη,  για το γλαύκωμα, για την πρόληψη του καταρράκτη, για την πρόληψη των ασθενειών της χοληδόχου κύστης, για την τερηδόνα, για την δυσκοιλιότητα, για τη νόσο του Lyme. Παράλληλα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνει τη θερμοπληξία, την αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα, τη βρογχίτιδα, την κυστική ίνωση, τη στειρότητα, τον διαβήτη, τη χρόνια κόπωση σύνδρομο, τον αυτισμό, τις διαταραχές του κολλαγόνου, την αρθρίτιδα και τη θυλακίτιδα, τον πόνο στην πλάτη, την μετάσταση του καρκίνου και της ανάπτυξης της οστεοπόρωσης.

Στα οφέλη της βιταμίνης C για τον οργανισμό μας συγκαταλέγονται η βελτίωση της φυσικής αντοχής, η επιβράδυνση της γήρανσης, καθώς και η αντιμετώπιση των παρενεργειών της κορτιζόνης, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι υποβοηθά την διακοπή του εθισμού από φάρμακα και ναρκωτικά. Η βιταμίνη C προστατεύει το δέρμα μας από τον ήλιο, τους ρύπους, και άλλους περιβαλλοντικούς κινδύνους, ενώ χορηγείται και για να βοηθήσει με ζημιές από ακτινοθεραπεία.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα