Καταπολεμήστε το άγχος με αυτές τις 8 τροφές

3 Ιανουαρίου 2014

Σωστή διατροφή, λιγότερο άγχος. Ακούγεται σαν μια καλή συμφωνία, έτσι δεν είναι; Ειδικά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όταν το τελευταίο πράγμα που θέλετε στη λίστα με τις ευχές σας είναι περισσότερο άγχος. Με την πάροδο του χρόνου, το στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κόπωσης, την αρτηριακή πίεση, τις καρδιακές παθήσεις και τα έξτρα κιλάκια στο σώμα μας. Αυτό το έτος, ξεκινήστε σωστά τη Χριστουγεννιάτικη σεζόν με τα παρακάτω τρόφιμα που σας προτείνουμε για να καταπολεμήσετε την παραφροσύνη των διακοπών.

-Πορτοκάλια. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C και είναι μια γρήγορη άμυνα εναντίον του δράματος. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychopharmacology , Γερμανοί ερευνητές προσπάθησαν να αυξήσουν το επίπεδο του στρες σε 120 άτομα, ζητώντας τους να δώσουν μια ομιλία και στη συνέχεια να απαντήσουν σε δύσκολα μαθηματικά προβλήματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που τους είχαν δώσει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και κορτιζόλης, την ορμόνη του στρες. 

-Χαμομήλι: Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical ψυχοφαρμακολογίας, έδειξε πως οι ενήλικες με ήπιο έως μέτριο επίπεδο άγχους, που πήραν εκχύλισμα χαμομηλιού για 8 εβδομάδες είχαν μεγαλύτερη μείωση του στρες από εκείνους που έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο. Επίσης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center, το χαμομήλι προωθεί τον ύπνο έτσι ώστε το σώμα σας να πάρει τα απαραίτητα για να αντιμετωπίσει στρεσογόνους παράγοντες. 

-Γαλοπούλα: η γαλοπούλα περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις τρυπτοφάνης, η οποία διασπάται σε μορφή σεροτονίνης για να προκαλέσει το συναίσθημα της ηρεμίας και να βοηθήσει το σώμα σας να νυστάξει . Αν θέλετε η τρυπτοφάνη να φτάσει στο μυαλό σας, τότε προτιμήστε να συνοδέψετε τη γαλοπούλα σας με υδατάνθρακες.

-Αμύγδαλα: τα αμύγδαλα είναι γεμάτα με βιταμίνη Ε και Β, η οποία μπορεί να προστατεύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τη διάθεση σας. 

-Το βόειο κρέας (που τρέφεται με χόρτο και όχι με σιτάρι) περιέχει περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και λιγότερα ωμέγα-6 βοηθώντας έτσι στη διάθεση ενώ καταστρέφει τη φλεγμονή στο σώμα. Επίσης, είναι μια μεγάλη πηγή της κρεατίνης αμινοξύ, η οποία μπορεί να «διώξει» την κατάθλιψη στις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στο American Journal of Psychiatry. 

-Ντομάτες. Οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή του αντιοξειδωτικού λυκοπένιο, το οποίο βελτιώνει τη διάθεση εμποδίζοντας έτσι το σχηματισμό των προ-φλεγμονωδών ενώσεων, όπως είναι η ιντερλευκίνη-6, που συνδέεται με την κατάθλιψη.

-Φακές: οι φακές είναι το τέλειο τρόφιμο της παρηγοριάς, σε χορταίνουν και σας ζεσταίνουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Καταπολεμούν την κατάθλιψη με το φυλλικό οξύ που περιέχουν, και που βοηθά στο να γίνει η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Είναι επίσης μια μεγάλη πηγή φυτικών ινών.

-Στρείδια: αυτά τα οστρακοειδή περιέχουν περισσότερο από επτά φορές τον ψευδάργυρο ανά μερίδα από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Γιατί έχει σημασία; Η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και άγχος.

ΠΗΓΗ: manamia.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ