Οι πιπεριές κατά του… Πάρκινσον!

Η νόσος του Πάρκινσον μία ασθένεια που εμφανίζεται απροειδοποίητα προκαλώντας μεγάλες αλλαγές στη ζωή των πάσχοντων. Έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αποδεικνύει πως υπάρχει τρόπος να προλάβουμε την εμφάνιση της νόσου, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξής της προσθέτοντας στη διατροφή μας κάποια πολύτιμα τρόφιμα.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα υποστηρίζει πως μια διατροφή που περιέχει σε αφθονία τρόφιμα, όπως πιπεριές και  ντομάτες θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου της νόσου του Πάρκινσον.  Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το κάπνισμα μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο της εν λόγω νόσου, αν και δεν είναι σαφές κατά πόσον αυτό οφείλεται στη νικοτίνη ή σε άλλα συστατικά του καπνού.

Η πρόσφατη αυτή έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σηάτλ υποδηλώνει ότι το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να οφείλεται στη νικοτίνη, η οποία βρίσκεται στα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια Solanaceae, στην οποία συγκαταλέγονται οι πιπεριές και οι ντομάτες.

Οι ερευνητές μελέτησαν 490 νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον και επιπλέον 644 υγιείς εθελοντές. Δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης λαχανικών και του κινδύνου της νόσου του Πάρκινσον, αλλά οι πιθανότητες ενός ατόμου να εμφανίσει τη νόσο μειώθηκε λόγω της  πρόσληψης φυτών της οικογένειας Solanaceae –και  ιδιαίτερα πιπεριών. Μάλιστα, όσο αυξάνονταν η πρόσληψη τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος.

Σύμφωνα με την ο Δρ Σούζαν Searles Nielsen που συμμετείχε στην έρευνα, τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Neurology «η μελέτη μας είναι η πρώτη που διερευνά τη σχέση της διατροφικής νικοτίνης και του κινδύνου ανάπτυξης της νόσου Πάρκινσον. Αντίστοιχα με τις πολλές μελέτες που δείχνουν πως η  χρήση του καπνού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου Πάρκινσον, τα ευρήματά μας δείχνουν επίσης μια προστατευτική επίδραση τη νικοτίνης ή μιας παρόμοιας αλλά λιγότερο τοξικής χημικής ουσίας στις πιπεριές».

 

Σχετικά άρθρα