Βιταμίνη C για καρδιοπάθειες και καρκίνο

Η ημερήσια πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C, τα αμινοξέα λυσίνη και προλίνη και οι πολυφαινόλες από το πράσινο τσάι είναι το κλειδί για την πρόληψη και καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, υποστηρίζουν οι γιατροί που ειδικεύονται στην κυτταρική ιατρική, επικαλούμενοι τα αποτελέσματα ερευνών του Ερευνητικού Ινστιτούτου Κυτταρικής Ιατρικής του δρ. Rath.

“Η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης, του σακχαρώδους διαβήτη αλλά και του καρκίνου” επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κύπριος ειδικευμένος στην κυτταρική ιατρική γιατρός , Γιώργος Κατσώνης, σε αφορμή τη σημερινή ομιλία του (ώρα 16.00) στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

“Η κυτταρική ιατρική μελετά τις μικρότερες ομάδες του σώματος , τα κύτταρα. Η υγεία του σώματός μας , καθορίζεται στο επίπεδο των εκατομμυρίων κυττάρων , που συναποτελούν τον οργανισμό μας και όχι στο επίπεδο των οργάνων. Τα κύτταρα σχηματίζουν τα όργανα και χρειάζονται συγκεκριμένες ουσίες για όλες τις βιοχημικές αντιδράσεις. Η χρόνια έλλειψη σε μικροθρεπτικά στοιχεία οδηγεί σε ελλιπείς κυτταρικές λειτουργίες και άρα σε ασθένειες” εξηγεί ο κ. Κατσώνης

Σύμφωνα με τον ίδιο ακόμη και οι υγιείς άνθρωποι δεν προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες μικροθρεπτικών ουσιών, ενώ οι ανάγκες τους είναι αυξημένες λόγω του φυσικού και ψυχολογικού στρες.

Η κύρια αιτία ανάπτυξης της αρτηριοσκλήρυνσης δεν είναι η χοληστερίνη αλλά η χρόνια ανεπάρκεια σε βιταμίνη C και σε άλλα μικροθρεπτικά , στα εκατομμύρια κύτταρα του τοιχώματος των στεφανιαίων αρτηριών, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η σταθερότητα τους και να δημιουργούνται ρωγμές. Η χοληστερίνη και οι άλλες εναποθέσεις αποτελούν ένα πρόχειρο μηχανισμό του οργανισμού για επιδιόρθωση και σταθεροποίηση των αποδυναμωμένων αιμοφόρων αγγείων.

Η βέλτιστη παροχή βιταμίνης C προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και οδηγεί στην απομάκρυνση των διορθωτικών παραγόντων, δηλαδή των αθηρωματικών πλακών, καθώς και στη ρύθμιση της χοληστερίνης. Εξάλλου η βιταμίνη C συνεισφέρει στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ του μεταβολισμού βιταμινών-σακχάρων και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπλοκών του διαβήτη. Επιπλέον η τακτική πρόσληψη κυτταρικών θρεπτικών ουσιών είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη τροφοδότηση των καρδιομυοκυττάρων με βιοενέργεια και άρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των αρρυθμιών” υποστηρίζει ο κ. Κατσώνης.

Όσον αφορά τον καρκίνο, η κυτταρική ιατρική στοχεύει στον έλεγχο των μηχανισμών που προκαλούν τη νόσο. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι: η εισβολή των καρκινικών κυττάρων και η μετάσταση, ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων και η ανάπτυξη όγκου, η ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στον όγκο και η ενεργοποίηση της διαδικασίας θανάτου των καρκινικών κυττάρων. Όπως εξηγεί ο κ Κατσώνης υπάρχει μηχανισμός φυσικού ελέγχου του καρκίνου.

“Για τον έλεγχο του καρκίνου κεντρικό ρόλο παίζει η αναστολή των ενζύμων αποδόμησης του κολλαγόνου. Καθοριστικό ρόλο προς αυτό τον σκοπό παίζουν: η βιταμίνη C με αναστολή αποδόμησης και προαγωγή της οικοδόμησης του συνδετικού ιστού, τα αμινοξέα λυσίνη-προπολίνη που προάγουν την οικοδόμηση του συνδετικού ιστού και οι πολυφαινόλες από το πράσινο τσάι , που είναι αντιοξειδωτικές και προστατεύουν τα κύτταρα. Η βέλτιστη πρόσληψη βιταμίνης C και άλλων μικροθρεπτικών είναι ένας επιστημονικά τεκμηριωμένος τρόπος βιολογικής αντιμετώπισης του καρκίνου. Με αυτόν τον τρόπο είναι πλέον εφικτός ο έλεγχος της μετάστασης, που είναι η κυριότερη αιτία θανάτου καρκινοπαθών” προσθέτει ο κ Κατσώνης.

Πηγή: Ημερησία

Σχετικά άρθρα