Ο καφές προστατεύει το συκώτι!

O καφές θεωρείται πως προσφέρει μια σειρά από οφέλη στην υγεία μας. Πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει μία πρωτοφανή προστατευτική επίδραση ενάντια σε μία συγκεκριμένη μορφή της νόσους του ήπατος.

Η πρωτοβάθμια σκληρυντική χολαγγειίτιδα (PSC), συγκεκριμένα,  είναι μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή και απόφραξη των χοληφόρων οδών και δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος ή ακόμη  και σε καρκίνο.

Η έρευνα διεξήχθη από την Κλινική Mayo στις ΗΠΑ και δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της κατάστασης, η οποία αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου αρχίζει λανθασμένα να επιτίθεται στους ιστούς του σώματος του.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Γαστρεντερικών Νοσημάτων στη Φλόριντα από τον Δρ Craig Lammert, καθηγητής τη Ιατρικής του ιδρύματος, ο οποίος αποκάλυψε ότι η πρωτοβάθμια σκληρυντική χολαγγειίτιδα έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες.

Προσέθεσε, επίσης, πως πάντα οι επιστήμονες αναζητούσαν τρόπους  να μετριάσουν τον κίνδυνο και για πρώτη φορά βρέθηκαν στοιχεία πως μία νέα περιβαλλοντική επίδραση μπορεί να βοηθήσει να καθοριστεί η αιτία για αυτήν και για άλλα καταστροφικά αυτοάνοσα νοσήματα.  Δυστυχώς, η κατανάλωση καφέ δεν φάνηκε να έχει προστατευτική επίδραση και για άλλη πάθηση του ήπατος.

Σχετικά άρθρα