"Ακούω ένα σφύριγμα κάθε φορά που παίρνω ανάσα. Τι μπορεί να συμβαίνει στην υγεία μου;"

9 Ιανουαρίου 2014
ρωτά

Αναγνώστρια μας έθεσε το εξής ερώτημα:

"Είμαι χρόνια καπνίστρια και μέχρι στιγμής δεν έχω αντιμετωπίσει πνευμονολογικά προβλήματα. Μόνο κάποια ακροαστικά, αλλά και αυτά 1 2 φορές. Το τελευταίο καιρό, χωρίς να έχω βήχα, όταν κάνω πιο βαθιά εισπνοή ακούω ένα χαρακτηριστικό σφύριγμα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Ήθελα να προσθέσω πως κάνω και άπνοιες, αλλά φοράω το βράδυ την ειδική μάσκα. Δεν θεωρώ πως έχει σχέση. Σας ευχαριστώ"


Την απάντηση μας έδωσε η κα Ξανθή Τσιαφάκη, Πνευμονολόγος:

Εφόσον η κυρία έχει συριγμό, μόνο κατά τη φάση της εισπνοής, όπως η ίδια αναφέρει, πρέπει πρώτα να την εκτιμήσει ωτορινολαρυγγολόγος και να δει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα από τον λάρυγγα (πχ. Μια λαρυγγίτιδα) και στη συνέχεια να τη δει και ο πνευμονολόγος της, που φαντάζομαι την παρακολουθεί για το σύνδρομο άπνοιας που κάνει. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει κάποια απόφραξη σε έναν κεντρικό βρόγχο. Έτσι το αίτιο της απόφραξης θα διαλευκανθεί με αξονική και βρογχοσκόπηση.

Όσον αφορά στο κάπνισμα, δεν έχει κάποια σχέση, γιατί στους καπνιστές το σφύριγμα δεν είναι μόνο στην φάση που μπαίνει ο αέρας αλλά και τη στιγμή που βγαίνει. Και στην εισπνοή και στην εκπνοή. Όταν είναι μόνο στην εισπνοή, τότε μιλάμε για κάποιο αίτιο απόφραξης. Αν είναι μάζα αυτό, αν είναι ένα ξένο σώμα, δεν μπορούμε να το ξέρουμε.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Ευαγ***** ****
22:53 Σάββατο 14/10/2017
Καλησπέρα σας Όταν αναπνέω καμία φορά νιώθω και ακούω ένα συριγμο στον πνευμονα Στην εισπνοή Είμαι καπνίστρια Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Margaret Thatcher
Η Σκέψη της ημέρας
Margaret Thatcher