Αργινίνη:Το φάρμακο της φύσης για την καρδιά!

Άλλη μία από τις πολύτιμες ουσίες που μας προσφέρει το “φαρμακείο” της φύσης, είναι η αργινίνη. Χάρη στις ευεργετικές της ιδιότητες προστατεύει τον οργανισμό μας από τις καρδιακές κυρίως παθήσεις, αλλά τα οφέλη της δεν σταματούν εκεί. Πάμε να γνωρίσουμε τις ιδιότητές της, αλλά και τις διατροφικές πηγές από τις οποίες μπορούμε να την λάβουμε!

Τι είναι η αργινίνη;

Η αργινίνη  είναι ένα αμινοξύ που παράγεται από το σώμα μας.  Ως συμπλήρωμα λαμβάνεται για να βοηθήσει τον οργανισμό μας σε διάφορες  περιπτώσεις,  από τις ημικρανίες μέχρι τις φλεγμονές.

Σε τι μας ωφελεί η αργινίνη;

Η αργινίνη χρησιμοποιείται για την χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και ως εκ τούτου έχει οφέλη έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μελέτες δείχνουν ότι η αργινίνη μπορεί να ανακουφίσει τους ασθενείς από τα συμπτώματα της στηθάγχης και της περιφερικής αρτηριοπάθειας. Η αργινίνη, επίσης, ενισχύει τον οργανισμό όσων πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ έχει παρατηρηθεί επίσης πως βοηθά στα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας, συνδυαζόμενη και με άλλα συμπτώματα.

Γνωστή είναι και η ανοσο-ενισχυτική δράση της αργινίνης, η οποία καταπολεμά τα συμπτώματα που προκαλούνται από τον ιό του AIDS, τον HIV, χάρη σε αυτή της την ιδιότητα. Παράλληλα, βελτιώνει τα συμπτώματα της φλεγμονής των νεφρών και βοηθά στη λειτουργία τους μετά από μεταμόσχευση.

Η αργινίνη ανακουφίζει από τις ημικρανίες, βελτιώνει τη πίεση του αίματος, μειώνει το χρόνο αποκατάστασης μετά από επέμβαση και επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή η αργινίνη μελετάται ως θεραπεία για πολλές περισσότερες παθήσεις μεταξύ των οποίων είναι: η άνοια, η υπέρταση, ο καρκίνος, η  ανδρική στειρότητα, ο διαβήτης και η παχυσαρκία και τα αποτελέσματα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ποιες είναι οι διατροφικές πηγές της αργινίνης;

Πολλά τρόφιμα είναι πολύ καλές φυσικές πηγές αργινίνης. Μεταξύ αυτών είναι: οι ξηροί καρποί (καρύδια, φουντούκια,  φιστίκια, αμύγδαλα, κάσιους), η βρώμη, το καλαμπόκι, τα σιτηρά, το καστανό ρύζι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, το κοτόπουλο και η σοκολάτα.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη λήψη αργινίνης;

Ελάχιστα είναι τα άτομα στα οποία εμφανίζονται παρενέργειες από τη λήψη αργινίνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις πάντως, μπορεί προκληθούν ναυτία, κράμπες, διάρροια, αλλεργικές αντιδράσεις και συμπτώματα άσθματος. Θα μπορούσε, επίσης, να προκληθεί χαμηλή αρτηριακή πίεση και αλλαγές σε στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Σχετικά άρθρα