Τα συναισθήματα επηρεάζουν την γεύση!

Τα συναισθήματα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις διάφορες γεύσεις και μειώνουν την ικανότητα «καταγραφής» στον εγκέφαλό μας της ποσότητας του λίπους που καταναλώνουμε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Wuerzburg, στη Γερμανία, και το Πανεπιστήμιο Rutgers, στο Νιου Τζέρσι, διαπίστωσαν ότι χαρά και θλίψη αλλάζουν την αντίληψη των γεύσεων, με τις μεγαλύτερες αλλαγές να παρατηρούνται στις πικρές, στις γλυκές και στις ξινές γεύσεις.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές τους να δοκιμάσουν μια σειρά από κρεμώδη ροφήματα, με διαφορετική γεύση και περιεκτικότητα σε λίπη, και να βαθμολογήσουν τη γεύση τους αλλά και το πόσο «λιπαρά» τους φαίνονταν.

Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να δουν μια χαρούμενη σκηνή, μια δραματική σκηνή και μια ουδέτερη σκηνή από ταινίες και μετά να ξαναδοκιμάσουν τα ίδια ροφήματα, βαθμολογώντας τα εκ νέου.

Όπως διαπίστωσαν, μετά την χαρούμενη και την θλιμμένη σκηνή η ικανότητα ανίχνευσης των πικρών, των γλυκών και των ξινών γεύσεων ήταν αυξημένη κατά 15% στους εθελοντές τους. Ωστόσο, αδυνατούσαν πλέον να κρίνουν εάν το ρόφημα που έπιναν περιείχε πολλά λιπαρά ή όχι. Αντιθέτως, η ουδέτερη σκηνή δεν επηρέασε την γεύση τους.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πωλ Μπρέσλιν, καθηγητής στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του Rutgers και ειδήμων σε θέματα διέγερσης και αντίληψης της γεύσης, το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί έχουμε την τάση να παχαίνουμε σε περιόδους της ζωής μας, όπως η παρούσα οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα.

Πηγή: Τα νέα online

Σχετικά άρθρα