Επικίνδυνο το αλκοόλ για τις υπέρβαρες γυναίκες

Οι γυναίκες που διαθέτουν περιττά κιλά και συνηθίζουν να καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν την πιο συχνή ηπατική νόσο, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες.

Όπως ανακοίνωσαν στο Διεθνές Συνέδριο Ήπατος που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ, μελετώντας 107.000 γυναίκες ανακάλυψαν πως όσες ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες και ταυτοχρόνως έπιναν συστηματικά αλκοόλ, είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν λιπώδη διήθηση του ήπατος αλλά και να πεθάνουν από αυτήν.

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος αποτελεί την πιο συχνή ηπατική νόσο (σ.σ. υπολογίζεται ότι πάσχουν από αυτήν σχεδόν 2 εκατομμύρια Έλληνες) και προκαλείται όταν το ήπαρ έχει περιεκτικότητα σε λίπος πάνω από 5%, εξαιτίας παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη, υπερλιπιδαιμίας, υπέρτασης και των συνδυασμών αυτών των νοσημάτων.

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος θεωρείται σοβαρή ασθένεια διότι με τα χρόνια μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση του ήπατος (και σε μικρότερο ποσοστό σε καρκίνο του ήπατος), ενώ αποτελεί και ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρδιοπάθειας.

Η παρούσα, πολυετής μελέτη διεξήχθη από τον καθηγητή Ουϊλιαμ Ρόζενμπεργκ και τον δρα Πωλ Τρέμπλινγκ στο Ίδρυμα Ήπατος & Πεπτικής Υγείας του University College του Λονδίνου.

Οι ερευνητές χώρισαν τις εθελόντριές τους σε ομάδες αναλόγως με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και την κατανάλωση αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση.

Όπως διαπίστωσαν, γενικώς οι γυναίκες που καθημερινά έπιναν αλκοόλ είχαν 1,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν λιπώδη διήθηση του ήπατος σε σύγκριση με τις αδύνατες γυναίκες που δεν έπιναν.

Οι υπέρβαρες και οι παχύσαρκες, όμως, που έπιναν συστηματικά, είχαν τριπλάσιο κίνδυνο λιπώδους διηθήσεως του ήπατος, αλλά και θανάτου από αυτήν.

«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι μεμονωμένα η κατανάλωση αλκοόλ και το σωματικό βάρος αποτελούν σημαντικές αιτίες χρόνιας ηπατοπάθειας, αλλά έως τώρα απουσίαζαν τα ευρήματα από μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη για να δούμε πως αλληλεπιδρούν αυτοί οι παράγοντες για να βλάψουν το ήπαρ», σχολίασε ο δρ Ντανιέλε Πράτι.

«Η συσχέτιση που παρατηρήθηκε είναι πολύ σημαντική και θα ασκήσει ισχυρή επιρροή στον τρόπο με τον οποίο θεραπεύουμε όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ηπατοπάθειας», πρόσθεσε ο δρ Πράτι, ο οποίος είναι διευθυντής στο Τμήμα Αιματολογίας του Νοσοκομείου Alessandro Manzoni, στην Λέκο της Ιταλίας, και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (EASL) που διοργάνωσε το συνέδριο.

Τα κρούσματα λιπώδους διηθήσεως του ήπατος αυξάνονται ασταμάτητα τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην εξάπλωση της παχυσαρκίας και των μεταβολικών νοσημάτων.

Δυστυχώς, όμως, η νόσος συχνά δεν έχει προειδοποιητικά συμπτώματα, με συνέπεια να γίνεται αντιληπτή όταν ήδη είναι πολύ προχωρημένη.

Οι γυναίκες κινδυνεύουν ιδιαιτέρως από αυτήν, διότι ο οργανισμός τους είναι δύο φορές πιο ευαίσθητος απ’ ό,τι των ανδρών στις επιδράσεις του αλκοόλ, ενώ αναπτύσσουν και πιο σοβαρές μορφές λιπώδους διηθήσεως.

Πηγή: Τα νέα online

Σχετικά άρθρα