Τα μήλα «ρίχνουν» τη χοληστερίνη!

Δύο μήλα την ημέρα μπορεί να προστατεύσουν τις γυναίκες από την καρδιοπάθεια ελαττώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ανακάλυψαν ότι τα μήλα ελαττώνουν σημαντικά τα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος στις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, οι οποίες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικό.

Όπως έδειξε η μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση δύο μήλων επί έξι μήνες, μείωσε την χοληστερόλη τους κατά σχεδόν το ένα τέταρτο.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην επονομαζόμενη «κακή» (ή LDL) χοληστερόλη, η οποία συσσωρεύεται στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών προκαλώντας τους στένωση και αυξάνοντας τον κίνδυνο να αποκολληθεί κάποιο τμήμα της και να προκαλέσει θρόμβωση σε κάποιο αγγείο της καρδιάς ή του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν εκείνα προγενέστερων μελετών, οι οποίες έδειξαν ότι τα μήλα παρέχουν καρδιαγγειακά οφέλη. Η διαφορά είναι πως υποδηλώνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν μία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 160 γυναίκες οι οποίες είχαν περάσει την κλιμακτήριο. Οι μισές από αυτές έτρωγαν 75 γραμμάρια αποξηραμένα μήλα την ημέρα – αντιστοιχούν σε δύο φρέσκα μήλα, μετρίου μεγέθους.

Κάθε εθελόντρια υποβαλλόταν σε αναλύσεις αίματος ανά τρίμηνο και επί έναν χρόνο. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στην αμερικανική «Επιθεώρηση της Ακαδημίας Διατροφής & Διαιτητικής» (JAND), έδειξαν ότι έπειτα από 3 μήνες είχαν μειωθεί κατά 9% τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και κατά 16% εκείνα της LDL χοληστερόλης στις εθελόντριες που έτρωγαν μήλα.

Έπειτα από έξι μήνες, οι μειώσεις ήταν ακόμα μεγαλύτερες, με την ολική χοληστερόλη να μειώνεται κατά 16% και την LDL κατά 24%.

Τους υπόλοιπους έξι μήνες δεν υπήρξε άλλη μείωση.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν πως με την κατανάλωση δύο μέτριων μήλων την ημέρα, μπορεί να ελαττωθεί σημαντικά η χοληστερόλη μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

Το 2009, μία μελέτη που είχε διεξαχθεί στην Πολωνία είχε δείξει ότι δύο μήλα την ημέρα μπορεί να ελαττώσουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους ενήλικες.

Επιπλέον, μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Νοσοκομείου St. George’s στο Λονδίνο, έδειξε ότι τουλάχιστον ένα μήλο την ημέρα τονώνει την πνευμονική λειτουργία των μεσηλίκων ανδρών.

Πηγή: Τα Νέα

Σχετικά άρθρα