Καφές, το καλύτερο… αντιηλιακό!

Ο καφές προστατεύει από τον ήλιο και παράλληλα μειώνει τις βλάβες που προκαλεί στο δέρμα, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Tα μελλοντικά αντηλιακά θα περιέχουν καφεΐνη και θα παρέχουν πιο ισχυρή προστασία από τις UV ακτινοβολίες, λένε οι ειδικοί.

Στη μελέτη συμμετείχαν 90.000 γυναίκες, οι οποίες έπιναν καθημερινά τουλάχιστον έναν καφέ. Σύμφωνα με τις αναλύσεις, τα άτομα που λάμβανα καθημερινά ακόμη και μικρές ποσότητες καφεΐνη, εμφάνιζαν 5% λιγότερους καρκίνους του δέρματος. Όσες έπιναν ντεκαφεϊνέ δεν είχαν καμία απολύτως προστασία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό συμβαίνει διότι η καφεΐνη ανταγωνίζεται ένα ένζυμο του δέρματος που ονομάζεται «ATR», το οποίο ρυθμίζει την κυτταρική διαίρεση.  Αυτό, ισχυρίζονται οι ειδικοί, σημαίνει ότι η καφεΐνη μπορεί να βοηθά στο να οδηγούνται σε θάνατο τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη στο γενετικό τους υλικό, λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Τα κύτταρα αυτά εάν δεν πέθαιναν λόγω της καφεΐνης θα μετατρέπονταν σε καρκινικά. 

Σε κλινική μελέτη που έγινε σε ποντίκια, φάνηκε πως όσα ζώα εκτίθονταν σε ακτινοβολία UV και έπαιρναν καφεΐνη ως προστασία, ανέπτυσσαν 69% λιγότερους όγκους.

«Τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά, αλλά μέχρι να καταλήξουμε σε ένα άρτιο αποτέλεσμα, δεν θα πρέπει να εκτιθέμεθα στον ήλιο δίχως αντηλιακό και για πολλή ώρα», ξεκαθαρίζει η Jessica Harris από το βρετανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό κατά του καρκίνου Cancer Research UK.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση journal Proceedings of the National Academy of Science.

Πηγή: Tα Νέα

Σχετικά άρθρα