Aδυνατίζουν λίγοι ξηροί καρποί την ημέρα!

Μία χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μπορεί να κόψουν την πείνα και να συμβάλλουν στην απώλεια των περιττών κιλών, αυξάνοντας την παραγωγή σεροτονίνης, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μπαρτσελόνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα ευρήματα αντικρούουν την ευρέως επικρατούσα πεποίθηση ότι πρέπει να αποφεύγουμε τους ξηρούς καρπούς διότι περιέχουν πολλές θερμίδες και έτσι παχαίνουν.

Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που καταδεικνύεται συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση ξηρών καρπών και στα υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης – μιας ουσίας που κόβει την όρεξη, διεγείρει την ευεξία και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.

Οι επιστήμονες λένε πως το αδυνάτισμα επιτυγχάνεται με μόλις 30 γραμμάρια ωμούς ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια) ημερησίως.

Ελπίζεται ότι τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην «Επιθεώρηση Προτεομικής Έρευνας» (JPR), θα ωφελήσουν τους πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο χαρακτηρίζεται από την συνύπαρξη τριών ή περισσότερων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι παράγοντες αυτοί είναι το περιττό λίπος στην κοιλιά (μεγάλη περίμετρο μέσης), τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης, και τα χαμηλά επίπεδα «καλής» (HDL) χοληστερόλης.

Η μελέτη

Η δρ Κριστίνα Αντρίς-Λακουέβα και οι συνεργάτες της από την Μονάδα Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Ροβίρα ι Βιρτζίλι, επιστράτευσαν 22 πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο, οι οποίοι επί 12 εβδομάδες ακολούθησαν μια υγιεινή διατροφή εμπλουτισμένη με μίγμα ξηρών καρπών.

Η πορεία της υγείας τους συγκρίθηκε με αυτήν 20 άλλων ασθενών, οι οποίοι ακολούθησαν ένα διαιτολόγιο δίχως ξηρούς καρπούς.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι έτρωγαν 30 γραμμάρια ξηρούς καρπούς την ημέρα παρήγαγαν πολύ υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης.

Αν και η σεροτονίνη είναι γνωστή ως ουσία του εγκεφάλου, το σχεδόν 90% απ’ όση κυκλοφορεί στον οργανισμό παράγεται στο έντερο, και μόνο το 10% στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπου ρυθμίζει την ψυχική διάθεση και την όρεξη.

“Λανθασμένη πεποίθηση”

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν και ταυτοχρόνως παρέχουν μια πιθανή εξήγηση για τα ευρήματα μιας άλλης μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε νωρίτερα εφέτος στην «Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής» (BJN) και έδειξε πως τα φιστίκια μπορεί να μας αδυνατίσουν.

«Τα ευρήματα και των δύο μελετών αποδεικνύουν πως είναι λανθασμένη η πεποίθηση ότι οι ξηροί καρποί πρέπει να αποκλείονται από την υγιεινή διατροφή επειδή έχουν πολλές θερμίδες και παχαίνουν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της προγενέστερης μελέτης δρ Ντέιβιντ Μπάερ, από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

«Όπως ισχύει με όλα τα υγιεινά τρόφιμα, έτσι και αυτά πρέπει να καταναλώνονται στη σωστή δόση».

Πηγή:  Τα Νέα online

Σχετικά άρθρα