Ερώτηση Τσίπρα στον Σαμαρά για τα «τραπεζικά σκάνδαλα»

14 Ιανουαρίου 2014

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με θέμα τα «τραπεζικά σκάνδαλα», κατέθεσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. 

Με αφορμή το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που κατά τον ίδιο έφερε στην επιφάνεια για άλλη μία φορά το “αμαρτωλό τρίγωνο” «τράπεζες - κόμματα εξουσίας - επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα», κάνει εκ νέου λόγο για ένα «τρίγωνο της διαπλοκής» που σημειώνει ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία. 

Μετά και το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, αναφέρει ο κ. Τσίπρας, έγινε ακόμη πιο επιτακτική και μεγαλύτερη η ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο ήδη είχε υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες από τη μεγάλη εκροή καταθέσεων και τις συνέπειες από τη ύφεση και τη λιτότητα που προκάλεσαν τα μνημόνια. Σημειώνει άλλωστε πως για την ανακεφαλαιοποίηση αυτή έχουν προβλεφθεί 50 δις ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί ως δημόσιο χρέος. Από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη περίπου 40 δις για την ανακεφαλαιοποίηση αλλά και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. 

Θυμίζοντας ότι σύμφωνα με την αρχική συμφωνία της ανακεφαλαιοποίησης (38/9.11.2012 Πράξη υπουργικού Συμβουλίου), ο στόχος ήταν μέσα σε χρονικό διάστημα από 2 (Eurobank) μέχρι 4,5 χρόνια (Εθνική, Πειραιώς, Alpha) να ανακτηθούν οι μετοχές των τραπεζών από τους ιδιώτες μετόχους σε συγκεκριμένες τιμές ώστε λόγω και της επίτευξης συνεργειών που θα αύξαναν την αξία των τραπεζών, τελικά να επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο τα 40 δις και να ακυρωθεί ισόποσο δημόσιο χρέος, επικαλείται δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο αλλάζουν οι όροι και οι ιδιώτες μέτοχοι θα μπορούν να ανακτήσουν άμεσα τις μετοχές τους σε τρέχουσες τιμές της αγοράς, δηλαδή εξευτελιστικά χαμηλότερες από τις αρχικά προβλεπόμενες.

Κατόπιν τούτων, στο πνεύμα και σχετικής ανακοίνωσης του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, χθες, ο κ.Τσίπρας ρωτά να μάθει από τον πρωθυπουργό αν μετά το σκάνδαλο του ΤΤ, που αφορά επισφαλή δάνεια περίπου 400 εκ. ευρώ, θα υπάρξει έλεγχος και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών και ειδικότερα προς επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα.

Στον βαθμό δε, που αληθεύει η πρόθεση για επανιδιωτικοποίηση – πραγματικό ξεπούλημα των τραπεζών στους ιδιώτες μέτοχους, όπως λέει – αφού από τα 40 δις που μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί από τις συστημικές τράπεζες θα αναμένεται να επιστραφούν πίσω το πολύ 15 με 18 δις, ο κ.Τσίπρας κάνει λόγο για πολιτική αλλά και ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για τη ζημία του ελληνικού δημοσίου, ρωτώντας ποιος θα την αναλάβει .


Πηγή: www.real.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Paul Lefevre Geraldy
Η Σκέψη της ημέρας
Paul Lefevre Geraldy