Βρήκαν γονίδια που μας «σπρώχνουν» στην καφεΐνη!

Πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να περάσουν έστω και ένα 24ωρο δίχως καφεΐνη, διότι έχουν κληρονομήσει ορισμένα γονίδια που τους καθιστούν επιρρεπείς στην υπερκατανάλωσή της, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη βασίζεται στην ανάλυση του γενετικού υλικού περισσότερων από 40.000 εθελοντών και στόχος της ήταν να εντοπιστούν τυχόν γενετικοί παράγοντες που προδιαθέτουν στην αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS Genetics», εντόπισαν δύο περιοχές στο DNA που σχετίζονται με την αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης από κάθε πιθανή πηγή – από τον καφέ και το τσάι μέχρι την σοκολάτα και τα αναψυκτικά τύπου κόλα.

Όπως εξηγούν ο δρ Νιλ Καποράσο, από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, και οι συνεργάτες του, οι περιοχές αυτά περιέχουν δύο γονίδια, τα οποία φαίνεται να παίζουν ρόλο στην επεξεργασία της καφεΐνης από τον οργανισμό.

Το ένα γονίδιο αποκαλείται CYP1A2 και σε προγενέστερες μελέτες έχει φανεί πως συμμετέχει στην διαδικασία διασπάσεως της καφεΐνης.

Το άλλο γονίδιο αποκαλείται AHR και ρυθμίζει την λειτουργία του πρώτου.

Οι ερευνητές τονίζουν πως είναι καλά τεκμηριωμένο ότι κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στην καφεΐνη, αλλά οι έως τώρα μελέτες εστιάζονταν στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτό το φαινόμενο.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι συγκεκριμένα γονίδια επηρεάζουν την ποσότητα της καφεΐνης που καταναλώνουμε.

Στην πραγματικότητα, όσοι εθελοντές έφεραν τα συγκεκριμένα γονίδια κατανάλωναν κατά μέσον όρο 40 mg καφεΐνης περισσότερα κάθε μέρα απ’ ό,τι οι εθελοντές δίχως αυτά τα γονίδια.

Το ανθρώπινο DNA περιέχει σχεδόν 30.000 γονίδια, εκατοντάδες από τα οποία έχουν συσχετιστεί με δεκάδες νοσήματα. Ωστόσο, πολύ λίγα είναι γνωστά για τον πιθανό ρόλο τους στις διατροφικές προτιμήσεις μας.

Πηγή: Τα Νέα

Σχετικά άρθρα