Η Ελλάδα μέσα στις 10 καλύτερες χώρες στην ποιότητα φαγητού

<p><span style="font-size: medium;">Η Ελλάδα ανήκει στις 20 καλύτερες χώρες του κόσμου όταν το θέμα είναι η διατροφή, σύμφωνα με μία νέα έκθεση – την πρώτη του είδους που βαθμολογεί κάθε χώρα ξεχωριστά με βάση την ποιότητα, το κόστος και την διαθεσιμότητα της τροφής.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Την <a href="http://www.oxfamamerica.org/http://assets.tanea.gr/ygeia/files/good-enough-to-eat-media-brief-final-embargoed.pdf" target="_blank">έκθεση</a> συνέταξε ο διεθνής οργανισμός καταπολέμησης της φτώχειας Oxfam America, επιστήμονες του οποίου χρησιμοποίησαν στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Οργανισμό Τροφίμων &amp; Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, για να διαπιστώσουν ποιες είναι οι καλύτερες και ποιες οι χειρότερες χώρες του κόσμου για να τρώει κανείς.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Ο Oxfam βαθμολόγησε με 0 (το καλύτερο) έως 100 (το χειρότερο) συνολικά 125 χώρες με τέσσερα βασικά κριτήρια:</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">1) Έχει ο κόσμος αρκετό φαγητό;</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">2) Μπορεί να πληρώσει το φαγητό του;</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">3) Είναι το φαγητό καλής ποιότητας;</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">4) Ποια είναι η έκταση της παχυσαρκίας και του διαβήτη λόγω υπερκατανάλωσης φαγητού;</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Με βάση όλους αυτούς τους δείκτες, η Ελλάδα κατετάγη στην 13<sup>η</sup> θέση παγκοσμίως – θέση που μοιράζεται με αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Κύπρος, Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία, Ισλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία).</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Πρωταθλήτρια σε ποιοτικό, φθηνό και επαρκές φαγητό αναδεικνύεται η Ολλανδία, με συνολικά 6 βαθμούς. Ακολουθούν η Γαλλία και η Ελβετία με 8 βαθμούς. Έπονται οι Αυστρία, Βέλγιο, Δανία και Σουηδία με 10 βαθμούς η κάθε μία, και οι Αυστραλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία με 11 βαθμούς η κάθε μία.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Αυτές οι 12 χώρες χαρακτηρίζονται από έλλειψη υποσιτισμού αλλά και υπερβολικής σίτισης, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα γενικώς χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας (κυμαίνονται από 19% έως 27% του πληθυσμού) και διαβήτη.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Αμέσως μετά είναι η Ελλάδα, η οποία είναι μεν μέσα στις 10 καλύτερες χώρες σε ποιότητα φαγητού, αλλά βρίσκεται κάπου στη μέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την παχυσαρκία και τον διαβήτη (είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης στην παχυσαρκία, σύμφωνα με πολλές έρευνες).</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Στον αντίποδα, η χειρότερη χώρα για να τρώει κανείς είναι το Τσαντ στο οποίο το λιγοστό φαγητό που υπάρχει είναι φτωχής θρεπτικής αξίας, πανάκριβο και ετοιμάζεται σε φτωχές συνθήκες υγιεινής. Στο Τσαντ, το ένα στα τρία παιδιά είναι υποσιτισμένο.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται στην 21<sup>η</sup> θέση του κόσμου, κυρίως επειδή έχουν τραγικά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Σύμφωνα με την έκθεση, σε όλο τον κόσμο ένας στους οκτώ ανθρώπους (συνολικά 840 εκατομμύρια) πέφτουν κάθε βράδυ πεινασμένοι για ύπνο, παρότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει αρκετό φαγητό για όλους.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Οι αιτίες αυτού του φαινομένου είναι πολλές και κυμαίνονται από την κακή χρήση των διαθέσιμων πόρων έως τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην παραγωγή των τροφίμων.</span></p>
<p> </p>
<p><span style="font-size: medium;">ΠΗΓΗ:εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ</span></p>

Σχετικά άρθρα