Πάλι έγινα μούσκεμα στον ιδρώτα

17 Ιανουαρίου 2014

 

Η παραγωγή ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες, είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η εφίδρωση ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού. Ας δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις περιπτώσεις.

 

Τι είναι η υπεριδρωσία;

Η υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες από την οποία πάσχει το 0,6-1% του γενικού πληθυσμού και προσβάλλονται εξίσου και τα δύο φύλα. Η υπεριδρωσία εμφανίζεται τη 2η-3η δεκαετία της ζωής. Ανάλογα της εντόπισης μπορεί να είναι εστιακή(παλάμες, πέλματα, πρόσωπο, μασχάλες )ή γενικευμένη (σε όλο το σώμα).

Ποια είναι τα αίτια;

Η υπεριδρωσία μπορεί να είναι:

* Πρωτοπαθής ή ιδιοπαθής: ο κληρονομικός παράγοντας  είναι  υπεύθυνος στα 1/3 των περιπτώσεων. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει δυσλειτουργία του κεντρικού συμπαθητικού νευρικού  συστήματος  στον υποθάλαμο.

*Δευτεροπαθής : συνδέεται με ενδοκρινικές  ή μεταβολικές διαταραχές (υπερθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, εμμηνόπαυση) , φάρμακα κ.α.

*Γευστική ή προμηκική: λανθασμένη σύνδεση των αυτόνομων νευρικών ινών μετά από εγχείρηση, τραύμα, νοσήματα του παρωτιδικού αδένα.

 

 

Πότε πρέπει να απευθυνθώ  στο γιατρό;

Κάθε διαταραχή της εφίδρωσης καλό είναι να διερευνάται. Ο γιατρός θα συστήσει εργαστηριακό έλεγχο,    εάν υποπτευθεί μια δευτεροπαθή διαταραχή. Για την εστιακή διαταραχή δεν απαιτείται ειδικός παρακλινικός έλεγχος.  Συνήθως εκτελείται το  test  αμύλου-ιωδίου του Minor. Με το τεστ αυτό μπορούμε να εντοπίσουμε τα σημεία με αυξημένη παραγωγή ιδρώτα.


Ποιες είναι  οι θεραπευτικές μέθοδοι;

*Στην δευτεροπαθή  υπεριδρωσία  αρκεί η θεραπεία του υπεύθυνου αίτιου.

*Στην εστιακή υπεριδρωσία η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει: Γενικά μέτρα : ελαφρά ένδυση, δροσερό περιβάλλον, αντικατάσταση των απωλεσθέντων υγρών και ηλεκτρολυτών.

Ειδικά μέτρα: τοπική αγωγή: τοπικά σκευάσματα με άλατα αλουμινίου  σε συγκέντρωση 10%-25%, άλατα ζιρκονίου, φορμαλδεύδη   κ.α.

Συστηματική αγωγή με αντιχολινεργικά, ανταγωνιστές ασβεστίου και  ηρεμιστικά.

ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ

1.Ιοντοφόρηση: εισαγωγή ιόντων στο δέρμα μέσω ηλεκτρικού ρεύματος για την απόφραξη των πόρων των ιδρωτοποιών αδένων στο επίπεδο της κερατίνης.

2.Χειρουργική: Προτείνεται σε σοβαρές περιπτώσεις  και απαραίτητη προυπόθεση είναι να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό για την αποφυγή επιπλοκών.

3.Ενέσεις βουτιλινικής τοξίνης(BOTOX-A) :αναστέλλει την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης από τους χολινεργικούς συμπαθητικούς νευρώνες  και προκαλεί προσωρινή χημική απονεύρωση.

4.LASER .  Η χρήση laser στην αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας  είναι σχετικά πρόσφατη  με λίγες μελέτες και μικρό αριθμό  περιστατικών.  Αφορά εστιακή μασχαλιαία υπεριδρωσία   και τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα.

 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ