Η αεροβική άσκηση «ξυπνά» τον μεταβολισμό!

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος και θέλουν να ενισχύουν το μεταβολισμό τους θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αερόβιες ασκήσεις, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή το κολύμπι αντί για τα βάρη.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Duke στις ΗΠΑ διεξήγαγαν μελέτη στην οποία συμμετείχαν άτομα που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Οι συμμετέχοντες είχαν μοιραστεί σε τρεις ομάδες άσκησης: η πρώτη έκανε ασκήσεις αντίστασης για τρεις ημέρες την εβδομάδα, η δεύτερη έκανε αερόβια προπόνηση που και η τρίτη έκανε τόσο ασκήσεις αντίστασης όσο και αερόβια προπόνηση.

Από τα άτομα που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα, εκείνοι που έκαναν αερόβια προπόνηση (με ή χωρίς την κατάρτιση αντίστασης) έχασαν περισσότερο βάρος από όσους έκαναν ασκήσεις αντίστασης και μόνο. Μάλιστα, τα άτομα που έκαναν ασκήσεις αντιστάσεων πήραν βάρος, ως αποτέλεσμα της αύξησης της άλιπης μάζας του σώματος τους.

Τα ευρήματά της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Applied Physiology και οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αερόβια προπόνηση είναι η καλύτερη μορφή άσκησης για καύση λίπους και ενεργοποίηση του μεταβολισμού παρότι η άσκηση με βάρη εξακολουθεί να είναι σημαντική για άλλους λόγους, όπως είναι η βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης.

Σχετικά άρθρα