Κοκκύτης: Πάλι πνίγηκε στο βήχα!

17 Ιανουαρίου 2014

 

Ένα νέο όπλο στην προφύλαξη των παιδιών από τον κοκκύτη έρχεται να προστεθεί στην φαρέτρα των γιατρών. Σύμφωνα με προκαταρκτική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Plos One», δοκιμάστηκε με επιτυχία στον άνθρωπο ένα  ρινικό εμβόλιο για την καταπολέμηση του κοκκύτη με τη χορήγηση μιας και μόνο δόσης, που θα μπορούσε να προστατεύσει τα μωρά κάτω των 6 μηνών.

Ας δούμε όμως τι είναι η παιδική αυτή αρρώστεια που ταλαιπωρεί τα παιδιά.

Ο κοκκύτης, μια οξεία μικροβιακή λοίμωξη που πλήττει το αναπνευστικό σύστημα και χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια παροξυσμικού σπασμωτικού βήχα και καταλήγει σε εισπνευστικό συριγμό και συχνά σε εμετό.

 

Πώς μεταδίδεται

 

*με τα σταγονίδια που εκπέμπονται  με το βήχα από τους ασθενείς

*πολύ σπάνια έμμεσα με πρόσφατα μολυσμένα αντικείμενα.

 

 Ποια είναι τα συμπρώματα

Η ασθένεια αρχίζει  με καταρροή, μπούκωμα της μύτης, φτέρνισμα και ήπιο βήχα ο οποίος μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες γίνεται πολύ έντονος. Ακόμα μερικές φορές παρατηρείται και πυρετός.

 

Διάγνωση της ασθένειας

Βασικά η διάγνωση βασίζεται στη χαρακτηριστική κλινική εικόνα. Ο βήχας που παρατείνεται περισσότερο από 2-3 εβδομάδες πρέπει να δημιουργεί  υποψία κοκκύτη.

 

Η θεραπεία

Η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται ανάλογα με τα συμπτώματα. Εάν το παιδί έχει πυρετό ο γιατρός θα χορηγήσει αντιπυρετικά φάρμακα.

Επίσης η έγκαιρη λήψη αντιβιοτικών μπορεί να θεραπεύσει γρήγορα τη λοίμωξη. Τα βρέφη με σοβαρά συμπτώματα, θα πρέπει να νοσηλεύονται.

 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας