«Πώς να θωρακιστώ απέναντι στη γρίπη;» Η διατροφή που πρέπει να υιοθετήσουμε.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να θωρακιστούμε απέναντι στη γρίπη και ένας απο αυτούς είναι η διατροφή. Για αυτό πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε και ποιες είναι οι συνήθειές μας.

Γράφει η διατροφολόγος – διαιτολόγος Κία Καραγιάννη

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν πάνω από εκατοντάδες ιοί που σχετίζονται με το κρυολόγημα και που μπορεί να μας στείλουν στο νοσοκομείο. Και η άνοιξη είναι η εποχή τόσο των αλλεργιών όσο και των ιώσεων. Για παράδειγμα, ο ιός της γρίπης είναι πολύ επικίνδυνος καθώς πολλοί άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ ο κορωνοϊός αυτή την περίοδο έχει εξελιχθεί σε πανδημία και απειλεί χιλιάδες ανθρώπους.

Αυτή την εποχή θα έχετε παρατηρήσει ότι πολλά άτομα γύρω σας υποφέρουν από συμπτώματα γρίπης. Για να θωρακίσετε λοιπόν, τον οργανισμό σας και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας, ακολουθήστε μερικές συμβουλές και βάλτε στη διατροφή σας τα παρακάτω:

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Α, C, E

Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Α, C, E.  Καρότα, λάχανο, μπρόκολο, πιπεριές, πράσινα λαχανικά, αβοκάντο, ακτινίδια, πορτοκάλια. Θα σας βοηθήσουν στην παραγωγή των πολύ σημαντικών λευκών αιμοσφαιρίων, στην προστασία των πνευμόνων και στην ομαλή λειτουργία του λεμφικού συστήματος.

Σημαντικά τα ιχνοστοιχεία 

Μεγάλο ρόλο παίζουν και τα ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο, σίδηρος και ψευδάργυρος. Θα τα βρείτε στα βραζιλιάνικα καρύδια, το κρέας, τα θαλασσινά και τα αυγά.

Ξηροί καρποί

Καταναλώστε ξηρούς καρπούς, μυρωδικά στο φαγητό σας, γιαούρτι, άπαχο κρέας και ψάρια διότι προστατεύουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Όχι» στα επεξεργασμένα προϊόντα

Ελαττώστε τη ζάχαρη, τις έτοιμες επεξεργασμένες τροφές και την κατανάλωση αλκοόλ.

Και αν είστε ήδη άρρωστος, τι να φάτε;

Αν πάλι ήδη έχετε κρυώσει ιδανική επιλογή αποτελεί η κοτόσουπα, τα άφθονα υγρά, η μπανάνα, το σκόρδο στο φαγητό, το αφέψημα από τσάι του βουνού και ζαμπούκο, οι φυσικοί χυμοί από ανάμεικτα φρούτα και λαχανικά, το γιαούρτι, τα ελαφριά γεύματα που αποτελούνται από άπαχη πρωτεΐνη, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Και όσο ο ιός είναι σε έξαρση, επιβάλλεται το τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού ενώ πρέπει να αποφεύγεται η επαφή των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.

Επίσης, είναι απαραίτητα η χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα, το καλό μαγείρεμα των τροφίμων και ο σωστός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Βασικές συμβουλές προστασίας από τον κορωνοϊό. Ποια είναι τα συμπτώματα;

Tips για να αποκτήσεις ευεξία και ισχυρό ανοσοποιητικό!

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη Μεσογειακή διατροφή. Τα οφέλη της στην υγεία μας!

Σχετικά άρθρα