Καλές και… κακές θερμίδες. Πώς θα χάσεις 3 κιλά περισσότερα σε 12 εβδομάδες;

Αν νομίζετε πως όλες οι θερμίδες που καταναλώνετε έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στον οργανισμό σας και στα κιλά που παίρνετε, κάνετε λάθος.

Νέες έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έρχονται να μας αποδείξουν πως ό,τι τρώμε, επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τον μεταβολισμό μας. Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Μαρκ Χίμαν, όταν οι θερμίδες… καίγονται, είναι όλες οι ίδιες και απελευθερώνουν την ίδια ποσότητα ενέργειας. Δεν υπάρχει διαφορά δηλαδή, ανάμεσα σε 1.000 θερμίδες φασολιών και σε 1.000 θερμίδες από πατατάκια, μέχρι να μεταβολιστούν.

Οι θερμίδες απορροφώνται με διαφορετικό ρυθμό, ανάλογα την τροφή

Οι θερμίδες απορροφώνται με διαφορετικό ρυθμό και περιέχουν διαφορετικές ποσότητες ινών, υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λίπους και θρεπτικών ουσιών. Όλα αυτά μεταφράζονται σε διαφορετικά πολύπλοκα μεταβολικά μηνύματα που ελέγχουν το βάρος. Ίσως να μην μπορείτε να δείτε, να νιώσετε ή να μυρίσετε τον μεταβολισμό, όπως και την αντίσταση του αέρα, αλλά επηρεάζει εξίσου τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνονται οι θερμίδες στο σώμα σας.

Για παράδειγμα, η ζάχαρη από ένα αναψυκτικό περνά στο αίμα πολύ γρήγορα, ενώ η ίδια ποσότητα ζάχαρης από ένα φασόλι περνά στο αίμα πιο αργά. Αν πιείτε ένα αναψυκτικό και όλη η ζάχαρη που περιέχει περάσει γρήγορα στο αίμα σας, οι θερμίδες που δεν χρησιμοποιείτε εκείνη τη στιγμή θα αποθηκευτούν σαν λίπος. Από την άλλη, αν φάτε φασόλια και η ζάχαρη που έχουν απορροφηθεί αργά, το σώμα έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει αυτές τις θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι θα καούν περισσότερες και θα αποθηκευτούν λιγότερες σαν λίπος.

Πώς χάνει κανείς 3 κιλά περισσότερα σε 12 εβδομάδες;

Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των φασολιών σε ίνες δε θα απορροφηθούν όλες οι θερμίδες. Πρόσφατες μελέτες ανατρέπουν τη θεωρία πως όλες οι θερμίδες είναι ίδιες. Οι πλούσιες σε υδατάνθρακες δίαιτες που περιέχουν σάκχαρα που απορροφώνται γρήγορα, αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης προκαλώντας αύξηση βάρους, καθώς και τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, που οδηγούν σε λιπώδες ήπαρ, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί επιπλέον αύξηση βάρους.

Σε μια μελέτη κορυφαίοι επιστήμονες, όπως ο δρ Ουόλτερ Γουίλετ και η ομάδα του από τον Οργανισμό Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών ή υδατανθράκων ήταν καλύτερες για την απώλεια βάρους. Το συμπέρασμα ήταν ότι το είδος των θερμίδων που καταναλώνετε, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το βάρος που παίρνετε, γιατί τα διαφορετικά είδη τροφής μεταβολίζονται με διαφορετικό τρόπο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα χαμηλών υδατανθράκων που έπαιρνε τον ίδιο αριθμό θερμίδων με την ομάδα χαμηλών λιπαρών έχασε περισσότερο βάρος. Η ομάδα των χαμηλών υδατανθράκων έχασε κατά μέσο όρο 12 κιλά, συγκριτικά με τα 9 της ομάδας χαμηλών λιπαρών, παρότι έπαιρνε τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Αυτό σημαίνει 3 κιλά περισσότερα σε 12 εβδομάδες.

Η δίαιτα χαμηλών λιπαρών από τι αποτελείται;

Το ερώτημα είναι τι είδος υδατανθράκων και λιπαρών χρησιμοποιήθηκε. Η δίαιτα χαμηλών λιπαρών αποτελούνταν κυρίως από ανεπεξέργαστες, ολικής αλέσεως τροφές, πρωτεΐνες από άπαχο κρέας ζώων, λαχανικά, σπόρους ολική αλέσεως και όσπρια. Με άλλα λόγια, μια δίαιτα Μεσογειακού τύπου. Η ομάδα χαμηλών λιπαρών τρεφόταν με τροφές πιο πλούσιες σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Το πιο εκπληκτικό, όμως, ήταν ότι η ομάδα που έπαιρνε 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα με δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, έχασε περισσότερο βάρος από αυτή με τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών, παρόλο που οι επιπλέον 25.000 θερμίδες θα έπρεπε να τους προσθέσουν 3,5 κιλά επιπλέον βάρος.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι  το γεγονός ότι το είδος των θερμίδων επηρεάζει το πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός. Το είδος των τροφών που καταναλώνετε επηρεάζει το τι… λένε στον μεταβολισμό τα γονίδιά σας. Οι θερμίδες λειτουργούν τόσο σαν πηγή ενέργειας όσο και σαν πηγή πληροφοριών ή εντολών  στα γονίδια που ελέγχουν τον μεταβολισμό.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ώρα για δίαιτα; Σού έχουμε 2 λύσεις για να μην πεινάσεις ποτέ!

Αξίζει η δίαιτα που ακολούθησε η Adele και έχασε τα κιλά που ήθελε;

Αργεί να ξυπνήσει και να ετοιμαστεί για το σχολείο; 6 τρόποι για να αλλάξει συνήθειες

Σχετικά άρθρα