Τροφές ασπίδα στον διαβήτη

<p><span style="font-size: medium;">«Ασπίδα» ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αποτελούν τα φλαβονοειδή που εντοπίζονται σε διάφορες τροφές και ποτά όπως π.χ. το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα και τα κόκκινα φρούτα, υποστηρίζει νέα βρετανική μελέτη.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Όπως είδαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου East Anglia, τα άτομα που είχαν υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών μέσω της διατροφής τους, εμφάνιζαν χαμηλότερη ινστουλινοαντίσταση, ελέγχοντας καλύτερα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους, συγκριτικά με άλλους.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Τροφές-«προστάτες»</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ειδικοί ανέλυσαν την ημερήσια πρόσληψη φλαβονοειδών σε 2.000 υγιείς γυναίκες, ενώ παράλληλα παρακολουθούσαν τα επίπεδα της γλυκόζης, της ινσουλινοαντίστασης και των δεικτών φλεγμονής στο αίμα τους.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι συγκεκριμένα φλαβονοειδή, οι λεγόμενες φλαβόνες και οι ανθοκυανίνες, συνδέονταν με χαμηλότερη ινσουλινοαντίσταση – ένας παράγοντας που σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Οι φλαβόνες εντοπίζονται κυρίως σε αρωματικά φυτά όπως π.χ. ο μαϊντανός και το θυμάρι, κάποια λαχανικά όπως το σέλινο αλλά και στη μαύρη σοκολάτα. Οι ανθοκυανίνες πάλι, εντοπίζονται σε κόκκινα φρούτα όπως τα βατόμουρα και στα κόκκινα σταφύλια.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Οσες από τις συμμετέχουσες είχαν υψηλή πρόσληψη ανθοκυανινών εμφάνιζαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας φλεγμονής, η οποία συνδέεται με την εκδήλωση διαφόρων παθήσεων και νόσων όπως π.χ. διαβήτης, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνος.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Φάνηκε ακόμα, ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φλαβόνες εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στον οργανισμό τους, η οποία φάνηκε να βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των βρετανών επιστημόνων παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Nutrition».</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">ΠΗΓΗ:real.gr</span></p>

Σχετικά άρθρα