Τα μυστικά όσων αδυνατίζουν για πάντα!

Οποιος έχει προσπαθήσει να αδυνατίσει ξέρει πάρα πολύ καλά πόσο εύκολο είναι να επιστρέψουν τα χαμένα κιλά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που τα καταφέρνουν.

Μερικές χιλιάδες από αυτούς τους επιτυχημένους ανθρώπους συμμετέχουν σε ένα μεγάλο αμερικανικό ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο καταγράφει τι πέτυχαν, πώς το πέτυχαν και πώς συνεχίζουν. Τιτλοφορείται National Weight Control Registry και άρχισε το 1993 από τον δρα Τζέιμς Ο. Χιλ, καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Κέντρου Ερευνας Παχυσαρκίας Διατροφής (NORC) στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Συναντήσαμε τον δρα Χιλ την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Παχυσαρκίας – και μας αποκάλυψε τα μυστικά τους.

Πόσοι άνθρωποι συμμετέχουν στο πρόγραμμα;

Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 10.000. Η μέση ηλικία τους είναι τα 45 χρόνια και οι επτά στους δέκα είναι γυναίκες. Ο μέσος όρος του βάρους που έχουν χάσει είναι σχεδόν 35 κιλά, τα οποία έχουν κρατήσει επί επτάμισι χρόνια κατά μέσον όρο.
Εχουμε όμως αρκετούς οι οποίοι έχουν χάσει πάνω από 50 κιλά, καθώς και ανθρώπους που αδυνάτισαν πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες και δεν ξαναπάχυναν.

Πώς αδυνάτισαν;

Δεν υπάρχουν ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο έχασαν βάρος, καθώς βασίσθηκαν σε κάθε είδους δίαιτες: με λίγα λιπαρά, με λίγους υδατάνθρακες, ισορροπημένες, δίαιτες της μόδας, δίαιτες-αστραπή…Περισσότεροι από τους μισούς (55%) αδυνάτισαν με τη βοήθεια διαιτολόγων και εμπορικών προγραμμάτων αδυνατίσματος, ενώ οι υπόλοιποι μόνοι τους. Οι δίαιτες που ακολούθησαν πέτυχαν διότι τους ανάγκασαν να τρώνε λιγότερο απ’ ό,τι συνήθιζαν για αρκετόν καιρό – ορισμένοι χρειάσθηκαν χρόνια για να φτάσουν στο βάρος που ήθελαν.
Πάνω από τους μισούς χρησιμοποίησαν επίσης την άσκηση για να τα καταφέρουν, αν και στο στάδιο του αδυνατίσματος ο ρόλος της άσκησης ήταν υποδεέστερος απ’ ό,τι στο στάδιο της διατήρησης του νέου βάρους.

Πώς κατάφεραν να μην ξαναπαχύνουν;

Στη διατήρηση του νέου βάρους βλέπουμε πολλές ομοιότητες μεταξύ των εθελοντών μας.
Οι περισσότεροι ακολουθούν διατροφή με λίγα λιπαρά και θερμίδες. Γυμνάζονται επίσης καθημερινά, βλέπουν λίγη τηλεόραση, προσέχουν μονίμως τι τρώνε, αρχίζουν σχεδόν πάντοτε την ημέρα τους με ένα καλό πρωινό, ζυγίζονται συχνά και ακολουθούν κάθε ημέρα το πρόγραμμα διατροφής που έχουν επιλέξει, δίχως να κάνουν «διαλείμματα» τα Σαββατοκύριακα, στις γιορτές ή στις αργίες. Δεν αποκλείουν επίσης τίποτα από τη διατροφή τους, αλλά απολαμβάνουν παχυντικά εδέσματα μία φορά τον μήνα κατά μέσον όρο και σε ελεγχόμενη ποσότητα.

Τι τους παρακίνησε να αρχίσουν δίαιτα;

Σχεδόν οι οκτώ στους δέκα μάς είπαν ότι κάποιο συγκεκριμένο γεγονός ήταν το κίνητρο για να αρχίσουν δίαιτα, όπως ότι διαγνώστηκαν με κάποιο πρόβλημα υγείας ή έπρεπε να παραστούν σε έναν γάμο ή σε μία συνάντηση με παλιούς συμμαθητές τους.

Και ποιο ήταν το κίνητρο για να διατηρήσουν το νέο βάρος;

Αυτό είναι κάτι που ακόμα το ψάχνουμε, διότι στο ανάλογο ερώτημα μας δίνουν πολύ διαφορετικές απαντήσεις. Αυτό που διαφαίνεται όμως είναι ότι πολλοί αποκόπηκαν στην πραγματικότητα από το παλιό περιβάλλον και τον παλιό τρόπο ζωής τους και άλλαξαν ριζικά. Κάποιοι άλλαξαν μέχρι και επαγγελματικό προσανατολισμό – έχουμε αρκετούς που έγιναν προσωπικοί προπονητές ή διαιτολόγοι.

Εγινε με τον καιρό πιο εύκολη η προσπάθεια;

Πιο εύκολη έγινε, αλλά δεν σταματάει ποτέ. Ακόμα και άνθρωποι που έχουν διατηρήσει το νέο βάρος τους επί 15 ή 20 χρόνια μάς λένε ότι εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθεια για να διατηρούν υπό έλεγχο το βάρος τους.

Αριθμοί

10.000 γυναίκες και άνδρες, που κατόρθωσαν να χάσουν με επιτυχία τα περιττά τους κιλά και να μην ξαναπαχύνουν έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Ελέγχου Βάρους (NWLR) των ΗΠΑ
45 ετών η μέση ηλικία τους

70% είναι γυναίκες

35 κιλά το μέσο βάρος που έχουν χάσει

7,5 χρόνια διατηρήσει το νέο βάρος κατά μέσον όρο

50 κιλά το μέγιστο βάρος που έχει χαθεί

30 χρόνια το μέγιστο χρονικό διάστημα με το νέο βάρος

Για να χάσουν βάρος

55% πήγαν σε διαιτολόγο ή γράφτηκαν σε πρόγραμμα αδυνατίσματος

45% έκαναν δίαιτα μόνοι τους

98% τροποποίησαν την διατροφή τους

44% μείωσαν το μέγεθος των μερίδων τους

88% περιόρισαν δραστικά την κατανάλωση παχυντικών τροφίμων

94% άρχισαν να περπατάνε καθημερινά

Για να μην ξαναπαχύνουν

Διατροφή

* Προσέχουν τα λιπαρά και τις θερμίδες της διατροφής τους (ξέρουν ανά πάσαν στιγμή ακριβώς πόσες θερμίδες και λίπη έχουν καταναλώσει).

* 1.800 ο μέσος αριθμός των θερμίδων που καταναλώνουν ημερησίως

* 90% τρώνε πρωινό στο σπίτι τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα

78% τρώνε πρωινό στο σπίτι κάθε μέρα

* 26% των θερμίδων τους κατά μέσον όρο προέρχεται από λίπη, 55% από υδατάνθρακες (λ.χ. δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, φρούτα), 19% από πρωτεΐνες (λ.χ. ψάρια, πουλερικά, όσπρια, κρέας, γαλακτοκομικά)

* Θέτουν όρια στο πόσες φορές θα φάνε οτιδήποτε εκτός σπιτιού (συνήθως δεν υπερβαίνουν τις 3 φορές την εβδομάδα)

* 1 φορά το μήνα κατά μέσον όρο τρώνε πρόχειρα/ανθυγιεινά φαγητά, αλλά σε μικρή ποσότητα

* Καταναλώνουν λάιτ τρόφιμα, αλλά με μέτρο (υπολογίζουν προσεκτικά τις θερμίδες τους)

* Δεν επιζητούν την ποικιλία στη διατροφή τους (βρίσκουν κάποια φαγητά που τους αρέσουν και μένουν σε αυτά)

* Δεν παρεκκλίνουν ποτέ από τις διατροφικές συνήθειές τους (ούτε στις γιορτές ή τις διακοπές)

* Ως κύριο ρόφημα της διατροφής τους έχουν το νερό

* Δεν παίρνουν σχεδόν καμία θερμίδα από ροφήματα και αναψυκτικά με προσθήκη ζάχαρης

* 70% πίνουν ροφήματα και αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά όταν θέλουν να «αλλάξουν» γεύση

Γυμναστική

90% γυμνάζονται μία ώρα την ημέρα, κατά μέσον όρο.

80% περπατάνε

20% κάνουν βάρη

20% κάνουν ποδήλατο

18% κάνουν αεροβική

Οι περισσότεροι περπατάνε και κάνουν και κάποια άλλη άσκηση, ενώ σχεδόν όλοι έχουν αυξήσει και την φυσική δραστηριότητά τους στη διάρκεια της ημέρας (λ.χ. ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες με τα πόδια)

Τρόπος ζωής

75% ζυγίζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα

33% ζυγίζονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα

50% κρατούν αναλυτικό ημερολόγιο διατροφής (γράφουν μέχρι και τις τσίχλες)

1-2 ώρες την ημέρα η μέση ενασχόληση με την τηλεόραση την ημέρα

62% βλέπουν λιγότερο από 10 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα

36% βλέπουν λιγότερο από 5 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα

ΠΗΓΗ: National Weight Loss Registry, Professor James O. Hill, Ph.D., Colorado University

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Σχετικά άρθρα