Σπιτικό ψωμί με άρωμα από βότανα!

17 Δεκεμβρίου 2012

Από τον σεφ Γιώργο Λέκκα

Τον παλιό καιρό οι νοικοκυρές έκοβαν λίγο βασιλικό, θυμάρι ή δενδρολίβανο από τον κήπο για να κάνουν το ψωμί που ετοίμαζαν στο σπίτι πιο γευστικό. Η παράδοση αυτή δεν έχει χαθεί σήμερα, σε πολλά μεγάλα εστιατόρια το ψωμάκι που σερβίρουν έχει το άρωμα βοτάνων. Θες να δοκιμάσεις και εσύ να δώσεις άλλη γεύση πρωτότυπη γεύση στο ψωμί σου; Δεν είναι δύσκολο.

Για την προετοιμασία του χρειάζεσαι 3 ώρες και για το χρόνο ψησίματος 45-60΄. Με αυτή την συνταγή έχεις 2 φρατζόλες ψωμί.

 Για την ζύμη θα χρειαστείς:

1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα ζεστό

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

2 1/2 κ.γ. αλάτι

1/4 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο ανάλατο αγελαδινό

1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό

3 φακελάκια μαγιά σκόνη

7 φλιτζάνι τσαγιού κοσκινισμένο αλεύρι για όλες της χρήσεις

ελαιόλαδο

Για την γέμιση με βότανα:

1 φλιτζάνι τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι τσαγιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

3 κουταλιές σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

3 κουταλιές της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο

2 κουταλιές σούπας βούτυρο ανάλατο αγελαδινό

1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο

1/2 κ.γ. αλάτι

φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι

πρέζα πιπέρι καγιέν

 

Ας περάσουμε στην διαδικασία παρασκευής του ψωμιού:

Για την γέμιση: Σε ένα τηγάνι σοτάρετε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια, το βούτυρο και αφήστε για 3΄μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο και τα υπόλοιπα μυρωδικά και συνεχίζετε μέχρι να μαραθούν και να μην πάρουν χρώμα. Τέλος ρίξτε αλάτι, πιπέρι. Αφήστε να είναι χλιαρό και προσθέστε το χτυπημένο αυγό. Ανακατέψτε και είναι έτοιμη η γέμιση.

 Για την ζύμη: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεστάνετε το γάλα. Προσθέστε τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο. Ανακατέψτε και αφήστε να είναι χλιαρό. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε 1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό. Προσθέστε τη μαγιά και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.

Προσθέστε το μίγμα γάλακτος. Προσθέστε τα 4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι, ανακατέψτε το και στη συνέχεια ζυμώστε και ρίξτε το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακή, να μην κολάει στα χέρια και αφράτη. Αφήστε 10 λεπτά. Βάλτε την ζύμη επάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 10 λεπτά. Βάλτε την ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ.

Αλείψτε την επιφάνεια στο ζυμάρι με ελαιόλαδο. Σκεπάστε με καθαρή πετσέτα και αφήστε την σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45 λεπτά έως μία ώρα. Χωρίστε τη ζύμη στην μέση. Βάλτε την ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίξτε με την βοήθεια ενός πλάστη ένα ορθογώνιο 22 εκατοστά και πάχος 2,5 εκατοστά.

Σε ένα μικρό μπολ χτυπήστε αυγό και αλείψτε την επιφάνεια του ψωμιού. Απλώστε από το μείγμα με τα βότανα αφήνοντας 1 εκατοστό γύρω γύρω από την τετράγωνη ζύμη στα άκρα. Τυλίξτε την ζύμη σε ρολό και τσιμπήστε τις άκρες για να κλείσουν. Τοποθετήστε την πλευρά με την ένωση προς τα κάτω σε λαδωμένο ταψί τετράγωνο 22 εκατοστά. Με τον ίδιο τρόπο κάντε και την υπόλοιπη ζύμη. Αλείψτε την ζύμη με λάδι.

Σκεπάστε με μια πετσέτα καθαρή και αφήστε να φουσκώσει για 1 ώρα ζεστό μέρος. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω. Ψήστε στην προτελευταία σχάρα για 1 ώρα. Βγάλτε το ψωμί και αφήστε σε μια σχάρα να κρυώσει.

 

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Νέα επίθεση του ISIS αναμένει η ΕΕ
Τα νέα της ημέρας
11:39 Νέα επίθεση του ISIS αναμένει η ΕΕ