Σπιτικό ψωμί με βότανα

<p><span style="font-size: small;">Από τον σεφ Γιώργο Λέκκα</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> Τον παλιό καιρό οι νοικοκυρές έκοβαν λίγο βασιλικό, θυμάρι ή δενδρολίβανο από τον κήπο για να κάνουν το ψωμί που ετοίμαζαν στο σπίτι πιο γευστικό. Η παράδοση αυτή δεν έχει χαθεί σήμερα, σε πολλά μεγάλα εστιατόρια το ψωμάκι που σερβίρουν έχει το άρωμα βοτάνων. <strong>Θες να δοκιμάσεις και εσύ να δώσεις άλλη γεύση πρωτότυπη γεύση στο ψωμί σου; Δεν είναι δύσκολο. </strong></span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> Για την προετοιμασία του χρειάζεσαι 3 ώρες και για το χρόνο ψησίματος 45-60΄. <strong>Με αυτή την συνταγή έχεις 2 φρατζόλες ψωμί.</strong></span><br /> <br /><span style="font-size: small;"><strong>Για την ζύμη θα χρειαστείς: </strong></span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα ζεστό</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> 2 1/2 κ.γ. αλάτι</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> 1/4 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο ανάλατο αγελαδινό</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> 1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> 3 φακελάκια μαγιά σκόνη</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> 7 φλιτζάνι τσαγιού κοσκινισμένο αλεύρι για όλες της χρήσεις</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> ελαιόλαδο</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> Για την γέμιση με βότανα:</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> 1 φλιτζάνι τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> 1 φλιτζάνι τσαγιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> 3 κουταλιές σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> 2 κουταλιές σούπας βούτυρο ανάλατο αγελαδινό</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> 1/2 κ.γ. αλάτι</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> πρέζα πιπέρι καγιέν</span><br /> <br /><span style="font-size: small;">  </span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> <strong>Ας περάσουμε στην διαδικασία παρασκευής του ψωμιού:</strong></span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> <strong>Για την γέμιση:</strong> Σε ένα τηγάνι σοτάρετε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια, το βούτυρο και αφήστε για 3΄μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο και τα υπόλοιπα μυρωδικά και συνεχίζετε μέχρι να μαραθούν και να μην πάρουν χρώμα. Τέλος ρίξτε αλάτι, πιπέρι. Αφήστε να είναι χλιαρό και προσθέστε το χτυπημένο αυγό. Ανακατέψτε και είναι έτοιμη η γέμιση.</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"><strong>Για την ζύμη</strong>: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεστάνετε το γάλα. Προσθέστε τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο. Ανακατέψτε και αφήστε να είναι χλιαρό. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε 1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό. Προσθέστε τη μαγιά και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> Προσθέστε το μίγμα γάλακτος. Προσθέστε τα 4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι, ανακατέψτε το και στη συνέχεια ζυμώστε και ρίξτε το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακή, να μην κολάει στα χέρια και αφράτη. Αφήστε 10 λεπτά. Βάλτε την ζύμη επάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 10 λεπτά. Βάλτε την ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ.</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> Αλείψτε την επιφάνεια στο ζυμάρι με ελαιόλαδο. Σκεπάστε με καθαρή πετσέτα και αφήστε την σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45 λεπτά έως μία ώρα. Χωρίστε τη ζύμη στην μέση. Βάλτε την ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίξτε με την βοήθεια ενός πλάστη ένα ορθογώνιο 22 εκατοστά και πάχος 2,5 εκατοστά.</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> Σε ένα μικρό μπολ χτυπήστε αυγό και αλείψτε την επιφάνεια του ψωμιού. Απλώστε από το μείγμα με τα βότανα αφήνοντας 1 εκατοστό γύρω γύρω από την τετράγωνη ζύμη στα άκρα. Τυλίξτε την ζύμη σε ρολό και τσιμπήστε τις άκρες για να κλείσουν. Τοποθετήστε την πλευρά με την ένωση προς τα κάτω σε λαδωμένο ταψί τετράγωνο 22 εκατοστά. Με τον ίδιο τρόπο κάντε και την υπόλοιπη ζύμη. Αλείψτε την ζύμη με λάδι.</span><br /> <br /><span style="font-size: small;"> Σκεπάστε με μια πετσέτα καθαρή και αφήστε να φουσκώσει για 1 ώρα ζεστό μέρος. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω. Ψήστε στην προτελευταία σχάρα για 1 ώρα. Βγάλτε το ψωμί και αφήστε σε μια σχάρα να κρυώσει.</span><br /> <br /><span style="font-size: small;">Δοκιμάστε επίσης:</span></p>
<p><span style="color: #0000ff; font-size: small;"><span style="color: #0000ff;"><a href="https://boro.gr/159262/methysmeno-pswmi" target="_blank">"Μεθυσμένο" ψωμί</a></span></span></p>
<p><span style="font-size: small; color: #0000ff;"><a href="https://boro.gr/174267/krhtikos-ntakos" target="_blank"><span style="color: #0000ff;">Κρητικός ντάκος </span></a></span></p>

Σχετικά άρθρα