Πώς θα κάνω πιο νόστιμα τα μελομακάρονά μου;

<p><strong>Δεν έχεις παρά να τους δώσεις άρωμα! Φέτος ακολούθησε μια διαφορετική συνταγή που σου προτείνει ο σεφ, Γιώργος Λέκκας:</strong></p>
<p id="yui_3_7_2_1_1355917777589_10170">Αρωματικά Μελομακάρονα. Ο χρόνος που θα χρειαστούμε είναι 20΄ για να προετοιμάσουμε τη ζύμη και το σιρόπι και 25-30΄ για να τα ψήσουμε. Το αποτέλεσμα;3,5 κιλά γευστικότατα μελομακάρονα!</p>
<p> </p>
<p id="yui_3_7_2_1_1355917777589_10171"> <strong id="yui_3_7_2_1_1355917777589_10173">Θα πρέπει να έχετε:</strong></p>
<p> </p>
<p id="yui_3_7_2_1_1355917777589_10019"><strong> </strong><strong id="yui_3_7_2_1_1355917777589_10175">Για την ζύμη:</strong></p>
<p><br />  160 γρ. σπορέλαιο</p>
<p id="yui_3_7_2_1_1355917777589_10178">100 γρ. φυτικό βούτυρο</p>
<p><br /> 250 γρ. ελαιόλαδο<br /> <br /> 60 ml κονιάκ</p>
<p id="yui_3_7_2_1_1355917777589_10180">340 ml χυμό από φρέσκο πορτοκάλι</p>
<p> </p>
<p id="yui_3_7_2_1_1355917777589_10182">1 κουταλάκι του γλυκού  μαγειρική σόδα</p>
<p> </p>
<p id="yui_3_7_2_1_1355917777589_10183">150 γρ. ζάχαρη άχνη</p>
<p><br /> 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο</p>
<p id="yui_3_7_2_1_1355917777589_10185">½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο</p>
<p><br /> 2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα<br /> <br /> Ξύσμα από 2 πορτοκάλια (ακέρωτα)<br /> <br /> Ξύσμα από 1 λεμόνι<br /> <br /> 1.100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις<br /> <br /> 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό<br /> <br /> 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ<br /> <br /> <strong>Για το σιρόπι:</strong><br /> <br /> 600 γρ. ζάχαρη<br /> <br /> 500 γρ. νερό<br /> <br /> 150 γρ. μέλι ανθέων<br /> <br /> ½ λεμόνι</p>
<p id="yui_3_7_2_1_1355917777589_10187">½ πορτοκάλι</p>
<p> </p>
<p id="yui_3_7_2_1_1355917777589_10186">1 ξύλο κανέλας</p>
<p> </p>
<p id="yui_3_7_2_1_1355917777589_10188">2 καρφιά γαρύφαλλο</p>
<p><br />  <strong>Για το πασπάλισμα:</strong><br /> <br /> 500 γρ. καρύδι χοντροκομμένο<br /> <br /> <strong>Για να φτιάξετε το σιρόπι:</strong> Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίξτε το νερό, τη ζάχαρη, το κομμένο ½ πορτοκάλι, το κομμένο ½ λεμόνι, το ξύλο κανέλας, το γαρύφαλλο. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε τη, να βράσει. Ανακατέψτε στην αρχή. Ξαφρίστε με μια τρυπητή κουτάλα. Αφήστε να βράσει για 3 λεπτά (μετράτε το χρόνο από την ώρα που ξεκινάει να κοχλάζει). Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίξτε το μέλι.<br /> <br /> <strong> </strong><strong>Για την ζύμη:</strong> Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ. Σ’ ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίξτε το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι, το μοσχοκάρυδο, το φυτικό βούτυρο, το σπορέλαιο και την ζάχαρη. Προσθέστε τη σόδα, το ξύσμα πορτοκάλι, το ξύσμα λεμόνι, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατέψτε με το χέρι για 4΄μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέστε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και συνεχίστε το ανακάτεμα με το χέρι για 2΄ από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνει μια ζύμη απαλή. Δεν παιδεύετε την ζύμη πολύ, γιατί θα σφίξει.</p>
<p id="yui_3_7_2_1_1355917777589_10208">Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170° C στον αέρα. Στρώστε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Πλάστε οβάλ μπάλες (το μέγεθος εξαρτάται από το πώς τα θέλετε• τα μικρά γίνονται τραγανά, ενώ τα μεγάλα κρατάνε την υγρασία από το σιρόπι). Τοποθετήστε στην λαμαρίνα τα μελομακάρονα το ένα σε απόσταση από το άλλο. Κάντε σχέδια με πιρούνι ή με τον τρίφτη. Ψήστε στους 170° στον αέρα, για περίπου 25-30 λεπτά, έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Όπως είναι ακόμα ζεστά ρίξτε τα  λίγα-λίγα στο κρύο σιρόπι. Με μια τρυπητή κουτάλα τα ανακατεύετε απαλά και τα αφήνετε για  1 λεπτό. Βγάλτε και αφήστε τα σε μια σχάρα να στραγγίξουν.</p>
<p> </p>
<p id="yui_3_7_2_1_1355917777589_10207">Σε μια μεγάλη πιατέλα ρίξτε λίγο μέλι και πασπαλίστε με χοντροκομμένο καρύδι. Βάλτε μία στρώση μελομακάρονα. περιχύσετε με μέλι και χοντροκομμένα καρύδια. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα μελομακάρονα.</p>
<p> </p>
<p id="yui_3_7_2_1_1355917777589_10211"><strong>Και άλλες συμβουλές για να πετύχουν τα μελομακάρονά σου:</strong></p>
<p> </p>
<p id="yui_3_7_2_1_1355917777589_10202"> -Τα μελομακάρονα θέλουν ανακάτεμα με το χέρι. Το μίξερ και το σύρμα απαγορεύονται, γιατί αν ανακατέψετε με μεγάλη ταχύτητα τη ζύμη, θα διαχωριστούν τα υλικά και θα βγει το λάδι.</p>
<p> </p>
<p id="yui_3_7_2_1_1355917777589_10193">-Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Μόλις προσθέσετε το αλεύρι και ενσωματωθεί στην ζύμη σταματάτε το ζύμωμα! Πλάστε αμέσως τα μελομακάρονα. Αν αφήσετε την ζύμη θα βγάλει το λάδι.</p>
<p><br />  <br /> <br />  </p>

Σχετικά άρθρα