Bία στις ερωτικές σχέσεις: Γιατί;

30 Ιανουαρίου 2014

Ενδοοικογενειακή βία και βία στις σχέσεις

Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, βρήκε ότι οι νέες γυναίκες που είχαν υπάρξει θύματα ενδοοικογενειακής βίας στο παρελθόν ήταν πιο πιθανό να δεχτούν βίαιη συμπεριφορά από τους συντρόφους τους.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

 

Η συγγραφέας της μελέτης μάλιστα, τονίζει ότι οι προσπάθειες πρόληψης της βίας στις ερωτικές σχέσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν συζητήσεις σχετικά με το τι συνέβαινε, ή συμβαίνει ακόμα στο σπίτι του θύματος. Μπορεί λοιπόν, οι ειδικοί να επικεντρώνεται στην πρόληψη της βίας στις σχέσεις των μαθητών λυκείου, αλλά το να μιλήσει  κανείς για τις συγκρούσεις με τον σύντροφο του, ενώ παρόμοιου τύπου συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα στο οικογενειακό περιβάλλον, χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα για αυτές, δεν έχει εν τέλει καμία σημασία.

Ιδιαίτερα επικίνδυνο μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι το ενδεχόμενο το νέο άτομο που είναι αποδέκτης βίας μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον, να την εκλαμβάνει ως μια φυσιολογική συνιστώσα της ζωής.

Στη μελέτη συμμετείχαν 180 μαθήτριες λυκείου που κατοικούσαν σε μια φτωχή κοινότητα του Σικάγο. Τα ευρήματα δείχνουν ότι:

• Το 85% των συμμετεχουσών ήταν αυτόπτες μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας, εκ των οποίων το 49% ανέφερε τον τραυματισμό ενός ενήλικα, ως αποτέλεσμα της κακοποίησης.

•  Το 72% είχε κακοποιηθεί σωματικά

•  Το 29% είχε δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση

Η βία στις σχέσεις βρέθηκε να σχετίζεται σημαντικά με τους προαναφερόμενους τύπους ενδοοικογενειακής βίας. Οι ακραίες μορφές ενδοοικογενειακής βίας συνδέθηκαν επίσης με την έκθεση των νεαρών κοριτσιών στην πορνεία. Η εκτίμηση της έκθεσης στην πορνεία περιελάμβανε την ερώτηση των ερευνητών, σχετικά με το εάν θα αντάλλασαν τα κορίτσια τη σεξουαλική πράξη για χρίσματα, χωρίς να διευκρινίζεται εάν όντως είχαν προχωρήσει στην πράξη.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Μαρκ***** ****
22:40 Παρασκευή 6/01/2017
Γεια σας θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ κάτιΤο καλοκαίρι γνώρισα κάποιον καλό και εμφανίσιμο 33 ετών Εγώ είμαι 30 αλλά μένω Αθήνα Αυτός είναι στον νησί μας από όπου κατάγομαι μακριά Μου τον γνώρισαν σε παρέα συγγενών αλλά η ξαδέρφη του μου είπε ότι είναι γυναικάς με κάλεσε αμέσως στο ξενοδοχείο του όχι για να γίνει κάτι και πήγα την επόμενη μέρα μου έδωσε τηλ και μου είπε να πάμε για καφέ Δυστυχώς εγώ έπρεπε σύντομα να γυρίσω Αθήνα ΄΄Οποτε μιλάμε στο τηλ μου λέει όταν πάω να πάμε για καφέ Τώρα που πήγα για λίγες μέρες μου είπε ότι είναι με την κοπέλα του αλλά δεν εδωσα σημασία Τώρα έχω φύγει πάλιτο θέμα είναι να συνεχίσω να τον παίρνω τηλ και να γίνω επίμονη ή θα νευριάσει και επίσης όσοι συγγενείς ήταν εκεί κατάλαβαν ότι κάτι έτρεχε μεταξύ μας Είναι δύσκολο ευχαριστώ προκαταβολικά
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ