Κέικ σοκολάτας με χουρμάδες και Baileys!

12 Φεβρουαρίου 2013

 

 

Έχετε βαρεθεί τα κλασσικά κέικ; Και εμείς το ίδιο! Ο σεφ, Γιώργος Λέκκας, μας προτείνει ένα πολύ νόστιμο κέικ σοκολάτας με σοκολάτα και γλάσο από Bailey' s!

 

Χρειάζεστε μόνο 20'  για την προετοιμασία της συνταγής, 40΄για το ψήσιμο και θα έχετε 10 μερίδες.

 

 

Γιώργος Λέκκας

 

Για τη ζύμη του κέικ θα χρειαστείτε:

 

1 φλιτζάνι τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη

 

2 μεγάλα αυγά

 

1/2 φλιτζάνι τσαγιού μελάσα

 

1/2 φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο

 

1/2 φλιτζάνι τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό

 

1/4 φλιτζανιού τσαγιού καφέ ζάχαρη

 

2 κουταλιές της σούπας αρωματικό καφέ

 

1 1/2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

 

1/2 φλιτζάνι τσαγιού σκόνη κακάο, κοσκινισμένο

 

1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για κάθε χρήση

 

1 ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

 

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, προαιρετικά και με γεύση

 

14 χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι και χοντροκομμένα

 

3/4 φλιτζανιού τσαγιού τσιπ πικρής σοκολάτας ή ψιλοκομμένη κουβερτούρα

 

Για το γλάσο Baileys τα υλικά που χρειάζεστε είναι:

 

1/4 φλιτζάνι τσαγιού Baileys

 

3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

 

2 κουταλιές της σούπας ανάλατο αγελαδινό βούτυρο

 

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

 

Είστε έτοιμες να φτιάξουμε το κέικ; Ξεκινάμε. 

 

Η διαδικασία παρασκευής. 


Για το κέικ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια στρογγυλή φόρμα κέικ. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε με μίξερ χειρός τα αυγά, τη κρυσταλλική ζάχαρη, τη μελάσα, το λάδι, την κρέμα γάλακτος, την μαύρη ζάχαρη, το καφέ, τη βανίλια για 6΄μέχρι να γίνει αφράτο.

Προσθέστε το κακάο και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί. Ρίξτε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, προσθέστε τους χουρμάδες χοντροκομμένους και τα τσίπς σοκολάτας.

Ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης. Αδειάστε το μείγμα στην φόρμα και απλώστε με μια σπάτουλα σιλικόνης να είναι ομοιόμορφο. Ψήστε στο φούρνο στους 175c στις αντιστάσεις για 45-55 λεπτά ή μέχρι όταν βάλετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή. Βγάλτε και αφήστε το κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά. Στη συνέχεια ξεφορμάρετε προσεχτικά και τοποθετήστε το πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει τελείως.

Για το γλάσο: Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, ανακατέψτε το Baileys, τη ζάχαρη άχνη, το βούτυρο, τη βανίλια και χτυπήστε ελαφρά μέχρι να γίνει ένα απαλό και μεταξένιο γλάσο ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή συνοχή. Τοποθετήστε το κέικ σε μια πιατέλα και περιχύστε με το γλάσο. Σερβίρετε αμέσως. Το κέικ μπορείτε να το διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα αεροστεγές δοχείο έως και 5 ημέρες.

Καλή σας όρεξη και μη ξεχνάτε! Θα χαρούμε πολύ αν μοιραστείτε με εμάς, τις δικές σας ξεχωριστές συνταγές! Στείλτε μας e-mail στο info@boro.gr και θα τις δημοσιεύσουμε!

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γιατί δε φεύγουμε από σχέσεις που μας κάνουν κακό
Καλησπερα σας ειμαι 25 χρονων και εχω μια...
Σχέση: Όταν ο άνδρας δε θέλει να είστε συνέχεια μαζί
Καλησπερα σας ονομαζομαι εφη και ειμαι 33...