Σνακ με ΧΟΥΜΟΥΣ! Είναι νόστιμο, υγιεινό, και έχει μόλις 100 θερμίδες!

Αν θέλετε να δώσετε μια εξωτική… νότα στην κουζίνα σας, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τη συνταγή- με λίγες θερμίδες- για χούμους που προτείνουμε σε εσάς.

Γράφει η Διατροφολόγος – Διαιτολόγος Κία Καραγιάννη

Το χούμους είναι μια κρεμώδης σαλάτα που χρησιμοποιείται στη Μέση Ανατολή με συνοδεία ψωμιού ή πίτας ως ορεκτικό. Πρόκειται για ένα πιάτο  εξαιρετικά υγιεινό, χαμηλό σε θερμίδες (μόλις 100 θερμίδες /μερίδα) και πολύ οικονομικό.

Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας μιας και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός στην ιδανική αναλογία. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη σε όσους δεν τρώνε συχνά κρέας, νηστεύουν ή είναι χορτοφάγοι.

Περιέχει πληθώρα βιταμινών και μετάλλων όπως για παράδειγμα, αρκετό ασβέστιο, γεγονός που την κάνει απαραίτητη για γυναίκες που περιμένουν παιδί, γυναίκες που θηλάζουν αλλά και γυναίκες που βρίσκονται κοντά στην εμμηνόπαυση.

Μπορείτε να το καταναλώσετε με πολλούς τρόπους!

Ως σνακ μαζί με τραγανά λαχανικά ή ως ελαφρύ μεσημεριανό στο γραφείο μαζί με μπαγκέτα ολικής αλέσεως και ψητά λαχανικά ή ως συνοδευτικό του κυρίως γεύματος ή ως ντιπ μαζί με τραγανές πίτες τορτίγιας και ποικιλία από ελιές όταν θα έχετε καλεσμένους.

Η συνταγή είναι φυσική πηγή φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στην καλή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της χοληστερόλης. Επίσης, παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου.

Υλικά (για 6 μερίδες)

  • 400 γρ ξερά ρεβίθια
  • 2 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • ¼ φλιτζανιού νερό
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν ή μαύρο
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

Τοποθετείτε τα ρεβίθια σε ελαφρά αλατισμένο νερό και τα αφήνετε να μουλιάσουν για περίπου 10 ώρες. Τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν.

Σε ένα μίξερ προσθέτετε τα ρεβίθια, το ταχίνι, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το νερό, το κύμινο, τον κόλιανδρο και το πιπέρι και ανακατεύετε καλά μέχρι το μίγμα να γίνει κρεμώδες και απαλό.

Αν χρειάζεται, προσθέτετε και άλλο νερό. Μεταφέρετε το μείγμα σε μπολ, το σκεπάζετε και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύετε και σερβίρετε!

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχεις καλεσμένους; Ιδού μια light συνταγή για κοτόπουλο με κάρυ

Η ελαφριά συνταγή για μια πικάντικη σούπα. Πώς θα την πετύχεις;

Έχεις λιγούρα; Η συνταγή για εύκολο κέικ με λίγες θερμίδες

Σχετικά άρθρα