Ανατολίτικη συνταγή για χούμους με 100 θερμίδες!

19 Φεβρουαρίου 2013

 

 

Αν θέλετε να δώσετε μία εξωτική νότα στην κουζίνα σας, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τη συνταγή για χούμους που μας προτείνει η Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, Κία Καραγιάννη. Το χούμους είναι μια κρεμώδης σαλάτα που χρησιμοποιείται στη Μέση Ανατολή με συνοδεία ψωμιού ή πίτας ως ορεκτικό.

 

 

Γράφει η Κία Καραγιάννη

 

Πρόκειται για ένα πιάτο  εξαιρετικά υγιεινό, χαμηλό σε θερμίδες (μόλις 100 θερμίδες /μερίδα) και πολύ οικονομικό.

 

Μπορείτε να το καταναλώσετε με πολλούς τρόπους.

 

Ως σνακ μαζί με τραγανά λαχανικά ή ως ελαφρύ μεσημεριανό στο γραφείο μαζί με μπαγκέτα ολικής αλέσεως και ψητά λαχανικά ή ως συνοδευτικό του κυρίως γεύματος ή ως ντιπ μαζί με τραγανές πίτες τορτίγιας και ποικιλία από ελιές όταν θα έχετε καλεσμένους.

 

Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας μιας και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός στην ιδανική αναλογία. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη σε όσους δεν τρώνε συχνά κρέας, νηστεύουν ή είναι χορτοφάγοι. Περιέχει πληθώρα βιταμινών και μετάλλων όπως για παράδειγμα αρκετό ασβέστιο, γεγονός που την κάνει απαραίτητη για έγκυες γυναίκες, γυναίκες που θηλάζουν αλλά και γυναίκες που βρίσκονται κοντά στην εμμηνόπαυση.

 

Η συνταγή είναι φυσική πηγή φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στην καλή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της χοληστερόλης. Επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ίδρυμα Έρευνας Κατά Του Καρκίνου στα όσπρια υπάρχουν 3 συστατικά τα οποία δρουν προστατευτικά κατά της μετατροπής των κυττάρων του οργανισμού σε καρκινικά.

 

Για να ετοιμάσετε 6 μερίδες χούμους θα χρειαστείτε:

 

400 γρ ξερά ρεβίθια

 

2 κουτ. σούπας ταχίνι

 

2 σκελίδες σκόρδο

 

3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

 

¼ φλιτζανιού νερό

 

½ κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη

 

¼ κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη

 

¼ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν ή μαύρο

 

2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

 

Εκτέλεση:




    1. Τοποθετείτε τα ρεβίθια σε ελαφρά αλατισμένο νερό και τα αφήνετε να μουλιάσουν για περίπου 10 ώρες.

 

    1. Τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν.

 

    1. Σε ένα μίξερ προσθέτετε τα ρεβίθια, το ταχίνι, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το νερό, το κύμινο, τον κόλιανδρο και το πιπέρι και ανακατεύετε καλά μέχρι το μίγμα να γίνει κρεμώδες και απαλό. Αν χρειάζεται προσθέτετε κι άλλο νερό.

 

    1. Μεταφέρετε το μίγμα σε μπολ, σκεπάστε το και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

 

    1. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύετε και σερβίρετε.



 

 

Καλή σας όρεξη!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Edgar Wallace
Η Σκέψη της ημέρας
3:17 Edgar Wallace