Οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου. Οδηγίες επιβίωσης από την καρδιολογική εταιρεία

31 Ιανουαρίου 2014

«Δράσε Τώρα. Σώσε μια Ζωή»,  είναι το μήνυμα της πανελλαδικής εκστρατείας ενημέρωσης για την αναγνώριση των συμπτωμάτων του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου και των τρόπων έγκαιρης αντιμετώπισης του ξεκινάει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ).

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου, αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου και νοσηρότητας και για την αντιμετώπισή του  απαιτείται η ταχύτερη κινητοποίηση.

Η εκστρατεία ενημέρωσης άρχισε σήμερα με τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ που θα προβάλλεται από όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας. Επιπλέον, ενημερωτικό έντυπο και αφίσα θα διανεμηθεί σε ιδιωτικά ιατρεία, νοσοκομεία, κέντρα υγείας και χώρους υψηλής επισκεψιμότητας του κοινού.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, και κ. Στέφανος Φούσας, τόνισαν τη σοβαρότητα του θέματος, καθώς το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί την κύρια αιτία θνητότητας και νοσηρότητας στην χώρα μας. Ο Υπεύθυνος του προγράμματος Stent for Life για την Ελλάδα και μέλος του ΔΣ της ΕΚΕ, κ. Ιωάννης Κανακάκης, παρουσίασε την εκστρατεία ενημέρωσης «Δράσε Τώρα. Σώσε μια Ζωή», όπως επίσης και αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών που αποδεικνύουν τη σημασία του παράγοντα χρόνου στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του περιστατικού.

Κάθε χρόνο σημειώνονται 21.750 εμφράγματα, εκ των οποίων τα 11.000 είναι οξεία. Ωστόσο, ο χρόνος που μεσολαβεί από την εκδήλωση των συμπτωμάτων έως την πρώτη επαφή με το σύστημα υγείας φθάνει τα 131 λεπτά, ενώ για τις γυναίκες αγγίζει τα 162 λεπτά. Κι αυτό γιατί στο 50% των γυναικών με έμφραγμα τα συμπτώματα είναι άτυπα. Την ίδια ώρα, στη Γαλλία ο χρόνος ανέρχεται στα 68 λεπτά και στη Γερμανία τα 100.

Στη χώρα μας, το 1/5 των ασθενών δεν προλαβαίνει να φθάσει στο νοσοκομείο, ενώ μόνο το 37% των ασθενών χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι 2 στους 10 Έλληνες δεν γνώριζαν τα συμπτώματα του εμφράγματος, ενώ ένας στους 10 θα οδηγούσε μόνος του προς το κοντινότερο νοσοκομείο, πράξη που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία.  


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
than***** ****
20:44 Παρασκευή 31/01/2014
mia erotisi apli to proi pu kano volta ton skilakomu k pigeno ena tetragono me piani ponos psila sto stithosmu gia liga deftera thelo na kathiso k piso sta hergiamu ti ine afta ta siptomata emfgragma i pigeniefharisto
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...