3 υπέροχες σάλτσες για τα ψητά της Τσικνοπέμπτης!

5 Μαρτίου 2013
 

 

 

 

Αυτή την Τσικνοπέμπτη θέλουμε τα ψητά που θα ετοιμάσουμε για το τραπέζι μας να έχουν ξεχωριστή γεύση. Οι σάλτσες που μας προτείνει ο σεφ Γιώργος Λέκκας θα απογειώσουν πραγματικά τη γεύση τους! Τρεις πραγματικά πολύ εύκολες συνταγές που θα σας εντυπωσιάσουν! Περιμένουμε τις εντυπώσεις σας και όπως πάντα και τις δικές σας προτάσεις στο info@boro.gr.

 

 

 

 

1. Σάλτσα με μέλι και τζίντζερ.

 

Ο χρόνος που πρέπει να διαθέσετε είναι 10΄ και ακόμη 15-20΄ για το βράσιμο.

 

Θα χρειαστείτε:

 

1 1/4 φλιτζάνι τσαγιού σάλτσα ντομάτας

 

2/3 φλιτζάνι τσαγιού κέτσαπ

 

3/4 φλιτζανιού τσαγιού ξίδι λευκό

 

5 κουταλιές της σούπας σάλτσα Worcestershire

 

1 φλιτζάνι τσαγιού μέλι

 

2 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

 

3 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

 

1 λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες

 

3 κουταλιές σούπας ανάλατο αγελαδινό βούτυρο

 

Διαδικασία

 

Ρίξτε όλα τα υλικά σε μια μεσαία κατσαρόλα. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατέψτε. Αφήστε να σιγοβράζει μέχρι να μειωθεί κατά 1/3 για περίπου 15 με 20 λεπτά. Τέλος αφαιρέστε την φλούδα λεμονιού πριν το σερβίρισμα.


 2. Σάλτσα για ψητό κοτόπουλο

 

Θα χρειαστείτε:

 

5 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

3 κουταλιές σούπας βούτυρο ανάλατο αγελαδινό

 

4 φλιτζάνια τσαγιού γάλα

 

1 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

 

1/4 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

 

2 τεμάχια φύλλα δάφνης

 

10 κόκκους πιπεριού μαύρο

 

1 πρέζα κόκκινο πιπέρι τσίλι

 

πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο

 

2 γαρίφαλα

 

Αλάτι

 

6 κουταλάκια του γλυκού φρέσκος χυμός λεμόνι

 

5 κουταλάκια του γλυκού ξύδι λευκό

 

1/2 κουταλάκι γλυκού σκόνη μουστάρδας

 

2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα πράσινα φύλλα κόλιανδρο

 

Διαδικασία

 

Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίξτε το γάλα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα κόλιανδρο, την δάφνη, το πιπέρι και το γαρίφαλο. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση. Κατεβάστε την κατσαρόλα και αφήστε τη να κρυώσει. Σουρώστε το γάλα σε ένα μπολ. Σε μία άλλη μεσαία κατσαρόλα ρίξτε το βούτυρο, το αλεύρι. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει ένα ξανθό χρώμα το αλεύρι. Προσθέστε το γάλα σιγά σιγά και ανακατέψτε γρήγορα με αυγοδάρτη ώστε να μην σβολιάσει. Αφήστε να πάρει μια βράση και ρίξτε μια πρέζα κόκκινο τσίλι και τριμμένο μοσχοκάρυδο και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αφήστε να δέσει ελαφρός η σάλτσα. Κατεβάστε από την φωτιά και αφήστε τη να κρυώσει. Τέλος ρίξτε το ξύδι, το χυμό λεμονιού και τη σκόνη μουστάρδας. Ανακατέψτε και ελέγχετε για το αλάτι και αν χρειαστεί να προσθέσετε. Σερβίρετε με ψητό κοτόπουλο.


3.  Γλυκόξινη σάλτσα κουμκουάτ (για ψητά)

 

Ταιριάζει πολύ ωραία για ψητά κρέατα, μαρινάδες, μπάρμπεκιου, ψητό κοτόπουλο. Έχει πολύ ωραίο άρωμα και ρέπει να την φτιάξετε

 

Θα χρειαστείτε:

 

2 ½ φλιτζάνια τσαγιού κουμκουάτ ψιλοκομμένα

 

1 κρεμμύδι πολτοποιημένο

 

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη

 

¼ φλιτζάνι τσαγιού κέτσαπ ντομάτας

 

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

 

1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ φρέσκο τριμμένο

 

2 κουταλιές της σούπας ξύσμα κουμκουάτ

 

3 κουταλιές της σούπας μέλι

 

3 / 4 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη καστανή

 

1 / 4 φλιτζάνι τσαγιού (60 ml) ξίδι από κόκκινο κρασί

 

2 φλιτζάνια τσαγιού (480 ml), φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

 

1 φλιτζάνι τσαγιού νερό

 

2 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο

 

1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας

 

¼ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα

 

3 / 4 φλιτζάνια τσαγιού χυμό λεμονιού

 

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

 

1 / 2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι

 

Διαδικασία 

 

Ξεπλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κουμκουάτ. Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, προσθέτουμε τα κουμκουάτ, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ζάχαρη, το νερό και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Ανακατεύουμε. Στην συνέχεια προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, την κέτσαπ, την πιπεριά ψιλοκομμένη, το τζίντζερ τριμμένο, το ξύδι, το καλαμποκάλευρο διαλυμένο στο χυμό πορτοκάλι, την σάλτσα σόγιας, την μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσουν. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει ή σάλτσα. Τέλος κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα κουμκουάτ και το μέλι. Βάζουμε την καυτή σάλτσα σε αποστειρωμένα βάζα και σφραγίζουμε. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος.


 





ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ