Εσύ ξέρεις να φτιάχνεις σπιτική λαγάνα;

12 Μαρτίου 2013


 

Από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δε γίνεται να λείπει η τραγανή λαγάνα. Θέλουμε φέτος, να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε τη δική μας σαρακοστιανή λαγάνα στο σπίτι; Η συνταγή είναι εύκολη. Ελάτε να τη δοκιμάσουμε...

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γράφει ο σεφ, Γιώργος Λέκκας

 

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

300 γρ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)

250 γρ. αλεύρι μαλακό

200 γρ. αλεύρι ολικής

18 γρ. ξερή μαγιά

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

1 κουταλιά της σούπας μέλι

1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι

½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

90 ml. Ελαιόλαδο

10 γρ. ταχίνι

1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί λευκό

1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο

8 κουταλιές της σούπας σουσάμι

Νερό χλιαρό (όσο σηκώσει η ζύμη)

 

Αφού σιγουρευτούμε ότι έχουμε συγκεντρώσει όλα τα υλικά, ξεκινάμε!

 

Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε την μαγιά, τη ζάχαρη, το μέλι, το ταχίνι, το αλάτι, το θυμάρι, την ρίγανη, το γλυκάνισο κάνουμε λακκούβα στη μέση του αλευριού και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί. Στην συνέχεια ρίχνουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε για 10΄ σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια ζύμη αφράτη και λεία ώστε να μην κολλάει στα χέρια. Την βάζουμε σε λαδωμένη λεκάνη και την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τυλίγουμε με κουβέρτα. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος (δίπλα σε καλοριφέρ ή τζάκι) ν’ ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1 ώρα.

 

Τη βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας και την χωρίζουμε σε δύο ίσες μπάλες. Με τα χέρια ή με την βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε και φτιάχνουμε τα δύο ζυμάρια σε σχήμα λαγάνας πάχος 6 εκατοστά. Στρώστε σε μία λαμαρίνα λαδόκολλα και τοποθετείστε τις λαγάνες. Τις πατάμε με τα δάχτυλα να κάνουν λακκούβες. Σκεπάζουμε τις λαγάνες με καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε για 30΄, να φουσκώσουν. Σε ένα μπολ μικρό ρίξτε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και 7  κουταλιές της σούπας νερό. Ανακατεύουμε με κουτάλι και ραντίζουμε τις λαγάνες με το μείγμα μελιού. Πασπαλίζουμε με σουσάμι λευκό ή μαύρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (στις αντιστάσεις πάνω κάτω) στην τελευταία σχάρα για 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

 

 

Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή! 
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ