Πώς φτιάχνουμε νηστίσιμα ντολμαδάκια;

15 Μαρτίου 2013


Ο σεφ Γιώργος Λέκκας σας προτείνει μια παραδοσιακή συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα: ντολμαδάκια που θα σας κάνουν να γλείφετε τα δάχτυλά σας! Αλλά και δύο πρωτότυπες νηστίσιμες συνταγές (ένα αλμυρό και εύκολο ορεκτικό μαζί με ένα κέικ) που θα κλέψουν τις εντυπώσεις στο σαρακοστιανό σας τραπέζι!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Από την συνταγή προκύπτουν 50 ντολμαδάκια. Ο χρόνος που χρειάζεται για να τα φτιάξετε είναι 1 ώρα και για το βράσιμο χρειάζονται ακόμη 40 λεπτά.

 

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

50 αμπελόφυλλα τρυφερά

1 1/2 φλτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 πράσο ψιλοκομμένο

2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

½ ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο

Χυμό από 2 λεμόνια

2 ντομάτες τριμμένες

Αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι


 

Είστε έτοιμες; Ξεκινάμε!

 

Για την γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε το ρύζι και το νερό μέχρι να το σκεπάσετε. Αφήστε για 30' να μουσκέψει. Στραγγίξτε και ξεπλύνετε με νερό. Αφήστε να στραγγίξει καλά. Προσθέστε το χυμό ενός λεμονιού και ανακατέψτε. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίξτε ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο. Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και αφήστε για 4΄ μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε. Ρίξτε 1 ½ φλιτζάνια του τσαγιού νερό και αφήστε να σιγοβράσει 7΄ μέχρι να απορροφήσει τα υγρά. Προσθέστε τα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι, την ντομάτα και ανακατέψτε. Αφήστε να απορροφήσει τα υγρά και κατεβάστε από την φωτιά.

 

Για το μοντάρισμα: Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Παίρνουμε ένα φύλλο και στη μέση ακριβώς βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου δεξιά και αριστερά να αγκαλιάσουν τη γέμιση και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό το ντολμαδάκι από κάτω προς τα πάνω. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα. Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο στρώνουμε αρκετά φύλλα για να τον καλύψουμε ώστε να μην καούν τα ντολμαδάκια στο βράσιμο. Βάζουμε τα ντολμαδάκια στη κατσαρόλα με την ένωση προς τα κάτω το ένα δίπλα στο άλλο κυκλικά, φροντίζοντας να γεμίσουμε όλο το επίπεδο από έξω προς τα μέσα του κύκλου. Βάζουμε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο βαθύ ανάποδα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, το χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι να τα σκεπάσει. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 40΄μέχρι μειωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι. Βγάλτε τα από την φωτιά και αφήστε τα να κρυώσουν για να βγουν καλύτερα και να μη διαλυθούν.

 

Χούμους με αγκινάρες και ελιές



 Σε 10 λεπτά μπορείτε να έχετε ένα γευστικό και αφράτο ορεκτικό αφού ο χρόνος που χρειάζεται για να το ετοιμάσετε είναι 6 λεπτά και οι μερίδες που προκύπτουν είναι για 8 άτομα.

 Θα χρειαστείτε:


 150 γρ. ρεβίθια βρασμένα στραγγισμένα


1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελιές Καλαμών καθαρισμένες από το κουκούτσι στραγγισμένες


1 φλιτζάνι τσαγιού μαριναρισμένες καρδιές αγκινάρας, στραγγισμένες


Από 1 λεμόνι το ξύσμα και το χυμό


2 κουταλιές της σούπας σουσάμι


1/4 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο


1/4 φλιτζάνι τσαγιού κρύο νερό ή όσο απαιτείται για να γίνει αφράτο το χούμους


Αλάτι


Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Είστε έτοιμες;


 Σε ένα μπλέντερ ρίξτε τα ρεβίθια, τις ελιές, τις καρδιές αγκινάρας, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού και το σουσάμι. Χτυπήστε για 3΄μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίξτε το ελαιόλαδο σιγά σιγά με ροή. Συνεχίστε να χτυπάτε για 1΄ και τέλος ρίξτε το νερό σιγά - σιγά μέχρι να έχετε ένα αφράτο χούμους. Προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι. Χτυπήστε για λίγα δευτερόλεπτα και αδειάστε το χούμους σε ένα μπολ. Σερβίρετε με ψιλοκομμένα λαχανικά ή με πίτες ψημένες.




Νηστίσιμο αρωματικό κέικ



Οι μερίδες που προκύπτουν είναι για 10-15 άτομα. Ο χρόνος που χρειάζετε να διαθέσετε για την προετοιμασία του κέικ είναι 15 λεπτά και ακόμη 45 για το ψήσιμο.




Θα χρειαστείτε:

 

1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο


1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι


1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη


2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα


2 κουταλάκια του γλυκού γαρύφαλλο


1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα


3 βανίλιες


1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες μαύρες


½ φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες ξανθές


1 φλιτζάνι τσαγιού φυστίκια Αιγίνης


1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο


4 κουταλιές της σούπας σουσάμι


2 ½ κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ


Ξύσμα από 1 πορτοκάλι


Ξύσμα από 1 λεμόνι


½ φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ



600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο

 

Είστε έτοιμες για μια συνταγή που θα μοσχοβολήσει το σπίτι;

Σε ένα κάδο του μίξερ βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι, την ζάχαρη, την σόδα, την κανέλλα, το γλυκάνισο, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκάλι, το λεμόνι και χτυπάμε πολύ καλά για 10 λεπτά ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε σιγά - σιγά το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και το κονιάκ (εναλλάξ ). Ρίχνουμε τις σταφίδες, το φυστίκι Αιγίνης και το σουσάμι αφού πρώτα τα έχουμε ανακατέψει με αλεύρι ώστε να μην πάνε στον πάτο. Στρώνουμε την ζύμη σε ταψί λαδωμένο και αλευρωμένο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για 8 λεπτά και έπειτα ξεφορμάρουμε.


 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ