Φτιάξε μελωμένο μπακλαβά με φυστίκι και αμύγδαλο!

19 Μαρτίου 2013

Ο μπακλαβάς είναι ένα αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό που όλες λατρεύουμε. Οι περισσότερες νοικοκυρές όμως θεωρούμε δύσκολη την παρασκευή του δύσκολη και έτσι τον παίρνουμε έτοιμο από το ζαχαροπλαστείο. Ελάτε να μάθουμε βήμα- βήμα, με τη βοήθεια του σεφ μας, Γιώργου Λέκκα να μάθουμε τη συνταγή για υπέροχο μπακλαβά με φυστίκι και αμύγδαλο!

 

 

 

Oι μερίδες που προκύπτουν από τη συνταγή είναι 25. Χρειάζεστε 1 ώρα για την προετοιμασία και 30 λεπτά για το ψήσιμο.

 

Τα υλικά  που χρειάζεστε είναι:

 

1 κιλό φύλλο κρούστας (50 φύλλα κρούστας)

 

Για το σιρόπι

 

1lt νερό

 

1.400 γρ. ζάχαρη

 

1 κ.γλκ χυμό λεμόνι

 

1 κ.γλκ χυμό πορτοκάλι

 

100 γρ. γλυκόζη

 

100 γρ. μέλι ανθέων

 

Για την επάλειψη των φύλλων

 

200 γρ. φυτικό βούτυρο

 

150 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος

 

150ml ηλιέλαιο

 

Για την γέμιση

 

150 γρ. φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο

 

100 γρ άσπρο αμύγδαλο ψιλοκομμένο

 

Είστε έτοιμες; Ας ξεκινήσουμε!

 

Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίξτε το βούτυρο, την μαργαρίνη, το ηλιέλαιο. Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήστε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Δεν πρέπει να καεί.

 

Στο μπλέντερ ρίξτε το φιστίκι, το αμύγδαλο και αλέστε πολύ ψιλοκομμένο.

 

Σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30Χ45 εκ. αλείψτε με το λιωμένο βούτυρο. Απλώστε τα μισά φύλλα βουτυρώστε με ένα πινέλο ένα-ένα. Απλώστε το μείγμα φιστίκι σε όλη την επιφάνεια στα στρωμένα φύλλα. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία βουτυρώστε τα ένα-ένα τα υπόλοιπα 25 φύλλα. Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη το ταψί και βάλτε το στο ψυγείο για 1 ώρα. Βουτήξτε ένα μαχαίρι μυτερό σε ζεστό νερό και κόψτε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Περιχύσετε µε το υπόλοιπο λιωμένο βουτύρου. Πασπαλίστε με νερό. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 °C στον αέρα. Βάλτε τον μπακλαβά στη µμεσαία σχάρα του φούρνου για  20΄ λεπτά. Βγάλτε τον από το φούρνο και αδειάστε το λιωμένο βούτυρο σε ένα μεταλλικό µπολ. Βάλτε τον μπακλαβά στο φούρνο και αφήστε τον να ψηθεί για άλλα 15-20΄ λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να έχουν γίνει τραγανά τα φύλλα. Βγάλτε από το φούρνο και σιροπιάστε σιγά σιγά με το καυτό σιρόπι. Αφήστε το μπακλαβά για 7 ώρες μέχρι να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι. Τέλος πασπαλίστε με τριμμένο φιστίκι και αμύγδαλο.

 

Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίξτε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, το χυμό λεμόνι, το χυμό πορτοκάλι, τη γλυκόζη. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε  για 10΄ λεπτά να βράσει (από το σημείο βρασμού). Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά.

 

Χρήσιμα Tips:

 

- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το φιστίκι Αιγίνης με ψιλοκομμένο καρύδι ή μείγμα ξηρών καρπών και μπαχαρικά.

 

- Μπορείτε να πασπαλίσετε ένα-ένα τα φύλλα με ελάχιστο μείγμα από το ψιλοκομμένο φιστίκι και αμύγδαλο.


Καλή επιτυχία και μη ξεχνάτε! Περιμένουμε και τις δικές σας συνταγές στο info@boro.gr 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ