Μάθε να φτιάχνεις σπιτικές μαρμελάδες!

21 Μαρτίου 2013

Μάθε να φτιάχνεις σπιτική μαρμελάδα για σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα και μη σπαταλάς χρήματα σε έτοιμες μαρμελάδες με συντηρητικά. Πώς; Ο σεφ Γιώργος Λέκκας σου μαθαίνει δυο υπέροχες συνταγές!




 

 

 

 

 

 

Σάλτσα ρόδι με βατόμουρα ( υπέροχη μαρμελάδα!)

Ο χρόνος προετοιμασίας είναι 10' λεπτά και ακόμη 25' για το βράσιμο.

 

 

 

Θα χρειαστείτε:

 

 

 

1/3 φλιτζάνι τσαγιού βύσσινο καθαρισμένα από κουκούτσια

 

1/4 φλιτζάνι τσαγιού νερό

 

1/2 φλιτζάνι τσαγιού πετιμέζι

 

1/2 φλιτζάνι τσαγιού καφέ ζάχαρη

 

300 γρ. φρέσκα βατόμουρα

 

½ φλιτζάνι τσαγιού σπόροι από ρόδι

 

3/4 φλιτζάνια τσαγιού φουντούκια ψιλοκομμένα

 

2 ξυλάκια κανέλας

 

πρέζα μοσχοκάρυδο

 

 

 

Ξεκινήστε...

 

 

 

Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίξτε το βύσσινο, το νερό, το πετιμέζι, την ζάχαρη και αφήστε σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση. Προσθέστε τα βατόμουρα, τους σπόρους ροδιού, τα φουντούκια, την κανέλα και την πρέζα μοσχοκάρυδο. Σιγοβράστε για περίπου για 20-25 λεπτά, μέχρι τα βατόμουρα να έχουν σκάσει και να ανακατεύετε συχνά. Αδειάστε την σε ένα μπολ και αφήστε την να κρυώσει. Αφαιρέστε την κανέλα πριν το σερβίρισμα. Διατηρήστε την σε αποστειρωμένα βάζα.

 

 

 

 


Πικάντικη μαρμελάδα σύκο και πορτοκαλί

 

Ο χρόνος που χρειάζεται είναι 10' για την προετοιμασία και ακόμη 30' για το μαγείρεμα.

 

Θα χρειαστείτε:

 

1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκα σύκα ψιλοκομμένα

1/2 φλιτζάνι τσαγιού φλούδα πορτοκαλιού, ψιλοκομμένη

1 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμόνι

3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σκόνη

1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο

 

Αφού σιγουρευτούμε ότι έχουμε όλα τα υλικά:

 

Σε μια μεσαία κατσαρόλα με χοντρή βάση, ρίχνουμε όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 30'.  Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, μετά από περίπου 6 έως 8 λεπτά ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 15 λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο. Όταν η μαρμελάδα θα αφήνει μια στρώση στην ανάποδη μεριά της κουτάλας είναι έτοιμη, οπότε την αποσύρουμε από τη φωτιά. Μοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα μέσα σε καλά αποστειρωμένα βάζα. Στη συνέχεια τα σφραγίζουμε. Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

 


 
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ