Δοκιμάστε νηστίσιμη σαλάτα με φακές!

31 Μαρτίου 2013



Ποιος είπε πως τα νηστίσιμα φαγητά δεν μπορούν να είναι νόστιμα; Μία σαλάτα με φακές είναι ιδανική επιλογή για εσάς που νηστεύετε, αλλά δεν θέλτεε να στερηθείτε την απόλαυση. Και επιπλέον; Έχει πολύ λίγες θερμίδες . Είναι ένα πολύ χορταστικό αλλά και υγιεινό πιάτο!



Γράφει η Κία Καραγιάννη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες, υγιεινό και χορταστικό γεύμα για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο. Περιέχει πληθώρα βιταμινών και ευεργετικών συστατικών που βοηθούν την καλή λειτουργία της καρδιάς και των αρτηριών, του εντέρου και του στομάχου όπως επίσης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνη C. Για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου δε θα πρέπει να καταναλώνετε τα όσπρια μαζί με τυρί ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι φακές ωστόσο περιέχουν πουρίνες, χημικές δηλαδή ουσίες που αποτελούν τμήμα των πρωτεϊνών ορισμένων τροφών και οι οποίες μεταβολίζονται προς ουρικό οξύ στον οργανισμό μας, και έτσι τα άτομα με υψηλό ουρικό οξύ θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην ποσότητα των πουρινών που καταναλώνουν.

 

Για να ετοιμάσετε 4 μερίδες θα χρειαστείτε:

 

200 γρ φακές

 

2 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια

 

4 σκελίδες σκόρδο

 

2 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο

 

200 γρ ρόκα

 

4 κουτ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαϊντανό)

 

1 λεμόνι

 

Εκτέλεση:

 

Ξεπλένετε και στραγγίζετε τις φακές. Κατόπιν τις τοποθετείτε σε ένα μέτριο κατσαρολάκι. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το τζίντζερ και καλύπτετε με νερό. Μόλις φτάσουν σε σημείο βρασμού, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 20-30 λεπτά περίπου (Ο χρόνος βρασμού ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της φακής γι αυτό διαβάστε τις οδηγίες της συσκευασίας). Ανακατεύετε συχνά.

 

Απομακρύνετε από τη φωτιά και στραγγίστε τυχόν νερό που έχει μείνει.

 

Τοποθετήστε τα φύλλα ρόκας σε ένα μπολ και προσθέστε το μίγμα με τις φακές από πάνω.

 

Προσθέτετε τον κόλιανδρο, το λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο και σερβίρετε.

 

Καλή σας όρεξη!


 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ