Μπορώ να έχω φυσιολογική σύλληψη;

3 Φεβρουαρίου 2014
ρωτά

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ:

Θα ήθελα πολύ απλά να μου πείτε αν η μορφολογία της μήτρας μου και των ωοθηκών μου είναι φυσιολογική. Έκανα κολπικό υπέρηχο και τα αποτελέσματα είναι τα εξής: YTERUSlength 474cmwidth, 423cm height 306cm volume 3210cm3 endothickness 933mm cervix length 237cm LEFT OVARY length 279cmwidth 238cmheight 192cm volume 668cm3 KAI RIGHT OVARY length 288cm width 254 height 214cm volume 821 cm3.  Θέλω να μου πείτε αν είναι φυσιολογικές οι τιμές και αν μπορώ να έχω φυσιολογική σύλληψη. Σας ευχαριστώ  πολύ. Θα με βοηθήσετε πάρα πολύ. 


 ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ο Πάνος Αντσακλής γυναικολόγος

Σας ευχαριστούμε πολύ για την ερώτησή σας.

Ο πλέον αρμόδιος να απαντήσει αν η υπερηχογραφική εικόνα είναι καλή και δεν απεικονίζονται παθολογικά ευρήματα στη μήτρα ή στις ωοθήκες είναι αυτός που εκτελεί το υπερηχογράφημα, ο οποίος έχει και μία ολοκληρωμένη εικόνα της εξέτασης.

Το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας ή γυναικολογικό υπερηχογράφημα είναι μία εξέταση, η οποία πραγματοποιείται από ιατρούς που έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα σε αυτήν την μέθοδο (συνήθως γυναικολόγους ή ακτινολόγους) και συνήθως προτιμούμε να γίνεται κολπικά, όποτε αυτό είναι εφικτό, διότι έτσι έχουμε καλύτερη υπερηχογραφική απεικόνιση. Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα είναι μία δυναμική εξέταση, δηλαδή δεν λαμβάνουμε απλά υπερηχογραφικές εικόνες και κάνουμε κάποιες μετρήσεις, αλλά παρατηρούμε και άλλα πράγματα όπως π.χ. η θέση και η κινητικότητα της μήτρας, η θέση των ωοθηκών, η ύπαρξη παθολογικών ευρημάτων (π.χ. ινομυώματα ή πολύποδες μήτρας, κύστεις ωοθηκών κλπ.). Τέλος οι μετρήσεις και τα ευρήματα συσχετίζονται και με την ηλικία της γυναίκας, ενώ σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας συσχετίζονται και με την ημέρα του κύκλου της γυναίκας κατά την οποία πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα, ενώ πολύ σημαντικός είναι και ό λόγος-ένδειξη για τον οποίο γίνεται το υπερηχογράφημα, ώστε να ξέρουμε αν ελέγχουμε για κάτι συγκεκριμένο.

Δυστυχώς οι μετρήσεις που μας αναφέρετε πιθανώς δεν είναι όπως καταγράφηκαν (μάλλον λείπει κάποιο κόμμα για τα δεκαδικά) και όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Εφόσον όμως ο ιατρός που έκανε το υπερηχογράφημα ανέφερε ότι όλα είναι καλά και ότι δεν απεικονίζονται παθολογικά ευρήματα, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Το θέμα της επιτυχούς σύλληψης είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα και έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες εκτός από την ανατομική ακεραιότητα των οργάνων που ελέγχει το γυναικολογικό υπερηχογράφημα, όπως είναι για παράδειγμα η ηλικία της γυναίκας, η ωορρηξία, τα ωοθηκικά αποθέματα, η λειτουργική κατάσταση της μήτρας και η διαβατότητα των σαλπίγγων κτλ, ενώ και ο πατρικός παράγοντας, δηλαδή η ποιότητα του σπέρματος είναι πολύ σημαντικός. Για αυτό το λόγο, όλα αυτά θα πρέπει να τα συζητάει μία γυναίκα που επιθυμεί μία εγκυμοσύνη με τον γυναικολόγο που την παρακολουθεί, ο οποίος ξέρει το ιστορικό της γυναίκας και θα μπορέσει να την καθοδηγήσει κατάλληλα για το εάν χρειάζεται να κάνει περαιτέρω εξετάσεις ή όχι, ενώ επίσης μπορεί να την ενημερώσει και για βασικά θέματα προγεννητικού ελέγχου και υγείας, όπως είναι π.χ. η λήψη φυλλικού οξέος.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Αντώ***** ****
14:23 Τρίτη 25/03/2014
Καλησπέρα Η κοπέλα μου δεν έχει κάνει ακόμα σεξ δεν έχει σπάσει ο υμένας και το προσπαθούμε εδώ και καιρό αλλά πονάει Σε μια από αυτές τις προσπάθειες ενώ προσπαθούσα να μπω τελείωσα εκείνη τη στιγμή Στην αρχή του κόλπου αν και τραβήχτηκα αμέσως δεν ξέρω κατα πόσο έμεινε σπέρμα μέσα της Επίσης δεν ήταν στις γόνιμες μέρες της7 μέρες μετα Είναι δυνατόν να έχει μείνει έγγυος Έχω πάρει το χάπι της επόμενης μέρας από ένα φαρμακείο αλλά δεν θέλει να το πάρει γιατί διαβάσαμε ότι έιναι σχετικά επικίνδυνο
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σαλάτα με superfood
Light & Υγιεινά
Σαλάτα με superfood