Ισπανική κουζίνα. Φτιάξε τάπας και τορτίγιας!

<p><br /> <br /> <strong>Η ισπανική κουζίνα είναι αδιαμφισβήτητα από τις πιο εντυπωσιακές μεσογειακές κουζίνες. Οι γεύσεις της είναι πρωτότυπες και με την πάροδο του χρόνου έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς που την λατρεύουν. Βρήκαμε για εσάς 3 νόστιμες και αγαπημένες συνταγές. </strong><br /> <br /> "<strong>Τάπας από την Καταλονία"</strong><br /> <br /> Ο χρόνος προετοιμασίας που πρέπει να διαθέσετε είναι 24 ώρες για να ξαλμυρίσει ο μπακαλιάρος και 1 ώρα και 30 λεπτά για το μαγείρεμα. Οι μερίδες που προκύπτουν από τη συνταγή είναι για 4 άτομα.<br /> <br /> <strong>Για το τοστ με κύβους μπακαλιάρου:</strong><br /> <br /> <strong>Υλικά</strong><br /> <br /> 4 φέτες ψωμί του τοστ<br /> <br /> 200 γρ. μπακαλιάρο παστό<br /> <br /> 1 μεγάλη, ώριμη ντομάτα<br /> <br /> 20 γρ. μαύρες ελιές<br /> <br /> 50 γρ. αλεύρι<br /> <br /> ελαιόλαδο<br /> <br /> <strong>Εκτέλεση</strong><br /> <br /> <strong></strong>Πριν να χρησιμοποιήσουμε τον παστό μπακαλιάρο, πρέπει να μουλιάσουμε μια – δύο μέρες στο νερό για να ξαλμυρίσει. Η διαδικασία επισπεύδεται λιγάκι, αν κρατήσουμε το ψάρι κάτω από το τρεχούμενο νερό. Αρχικά πρέπει να κόψουμε το χωριάτικο ψωμί σε λεπτές φέτες. Στην συνέχεια, φρυγανίζουμε το ψωμί στο φούρνο. Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε την ντομάτα. Την κόβουμε στα τέσσερα. Κόβουμε σε κύβους τον μπακαλιάρο και αφαιρούμε τα αγκάθια και το δέρμα. Βγάζουμε το κουκούτσι από τις ελιές, τις ψιλοκόβουμε και τις συμπιέζουμε με λίγο λάδι, να γίνουν πολτός. Γυρίζουμε τους κύβους του μπακαλιάρου μέσα σε αλεύρι και τους τηγανίζουμε σε λάδι. Βάζουμε πάνω σε κάθε φέτα ψωμιού ένα τέταρτο της ντομάτας και ένα κομμάτι ψάρι και ρίχνουμε από πάνω λίγη από τη σος από τις ελιές.<br /> <br />  <br /> <br /> <strong>"Τορτίγια με λαχανικά και γαρίδες"</strong><br /> <br /> Ο χρόνος προετοιμασία είναι 30 λεπτά και ακόμη 40 λεπτά για το μαγείρεμα. Οι μερίδες που προκύπτουν είναι για 6 άτομα.<br /> <br /> <strong>Υλικά</strong><br /> <br /> 1 κιλό πατάτες<a class="no-eff img-link lightbox" href="/uploads/2013/05/φωτογραφία-21.jpg"><br /> </a><br /> <br /> 200 γρ. κρεμμύδια<br /> <br /> 2 μικρά κολοκυθάκια<br /> <br /> 200 γρ. βρασμένες γαρίδες<br /> <br /> 10 αυγά<br /> <br /> 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο<br /> <br /> 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι<br /> <br /> 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι<br /> <br /> <strong>Εκτέλεση</strong><br /> <br /> Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Κόβουμε τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τα κρεμμύδια κατά μήκος στα τρία, τα κρατάμε με τα δάχτυλα και κόβουμε κάθετα σε κύβους 2 περίπου εκατοστών. Σοτάρουμε τις πατάτες σε 1 κουταλιά της σούπας καυτό ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά χωρίς καπάκι. Σουρώνουμε. Βάζουμε τα λαχανικά που σουρώσαμε σε μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε τα αυγά σε μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με πηρούνι προσεκτικά στην αρχή και μετά για 10 λεπτά δυνατά. Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις κόβουμε στη μέση. Τις ανακατεύουμε με τα λαχανικά και προσθέτουμε το μείγμα στα αυγά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να κάψει σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε απότομα μέσα όλο το μείγμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και τηγανίζουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά, χωρίς να τη σκεπάσουμε. Όταν αρχίσει να πήζει η τορτίγια, βάζουμε πάνω στο τηγάνι ένα πιάτο και το τραβάμε από τη φωτιά. Αναποδογυρίζουμε, βάζουμε το τηγάνι πάλι στη φωτιά και αφήνουμε την τορτίγια να "γλιστρήσει" πάλι μέσα στο τηγάνι. Ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμη σε χαμηλή φωτιά. Τη σερβίρουμε χλιαρή.<br /> <br />  <br /> <br /> <strong>Mπακαλιάρος με καλδίγιο δε πέρο</strong><br /> <br /> Ο χρόνος προετοιμασίας είναι 30 λεπτά και ακόμη 45 λεπτά για το μαγείρεμα. Οι μερίδες που προκύπτουν είναι για 4 άτομα.<br /> <br /> <strong>Υλικά</strong><br /> <br /> 1 κιλό μπακαλιάρο<br /> <br /> 2 κρεμμύδια<br /> <br /> 1 σκελίδα σκόρδο<br /> <br /> 200 γρ. άσπρο χωριάτικο ψωμί<br /> <br /> 100 ml ελαιόλαδο<br /> <br /> 2 ξινά πορτοκάλια<br /> <br /> αλάτι<br /> <br /> ματσάκι μυριστικών (μπουκέ γκαρνί) το πράσινο μέρος από 1 πράδο<br /> <br /> 2 φύλλα δάγνη<br /> <br /> 4-5 κλαράκια μαϊντανό<br /> <br /> <strong>Για το γαρνίρισμα:</strong><br /> <br /> 1-2 γλυκά πορτοκάλια<br /> <br /> <strong>Εκτέλεση</strong><br /> <br /> Αφαιρούμε τα εντόσθια από το ψάρι και το κόβουμε σε φέτες. Για να φτιάξουμε το ζωμό βάζουμε σε κατσαρόλα με καυτό νερό το κεφάλι και τα κόκκαλα του ψαριού, 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μπουκέ γκαρνί και βράζουμε για 30 λεπτά. Ροδίζουμε σε τηγάνι με ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο σκόρδο και μετά προσθέτουμε το δεύτερο κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Σοτάρουμε. Εν τω μεταξύ στύβουμε τα ξινά πορτοκάλια. Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και αφαιρούμε την κόρα. Κόβουμε την ψίχα σε μεγάλα κομμάτια, τα βουτάμε στο χυμό και τα πιέζουμε με πηρούνι. Αλατίζουμε τις φέτες του ψαριού και τα βάζουμε στο τηγάνι με το σκόρδο και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ψωμί και τα αφήνουμε να βράσουν για 1-2 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Σουρώνουμε το ζωμό και περιχύνουμε το ψάρι με την κουτάλα της σούπας. Σκεπάζουμε και βράζουμε για 8 περίπου λεπτά. Στο σερβίρισμα, αν θέλουμε, γαρνίρουμε με φρεσκοξεφλουδισμένες φέτες από γλυκά πορτοκάλια.<br /> <br />  <br /> <br />  </p>

Σχετικά άρθρα