Πώς φτιάχνουμε το ριζότο;

8 Μαΐου 2013

 

Σας κούρασαν οι παραδοσιακές γεύσεις του πασχαλινού τραπεζιού και θέλετε κάτι πιο ελαφρύ αλλά και γευστικό;  Τι πιο εύκολο και πιο νόστιμο από ένα ριζότο... Είναι μια νόστιμη και γρήγορη συνταγή! 

 

Τα υλικά είναι για 2 άτομα. 

 

Θα χρειαστείς:

 

120 γρ. ρύζι arborio ή vialone neno

 

0,75 lt ζωμό κότας ή λαχανικών

 

0,15 lt λευκό κρασί (περίπου 1/2 νεροπότηρο)

 

1/2 κρεμμύδι τριμμένο

 

4 και 2 κουταλιές της σούπας extra παρθένο ελαιόλαδο

 

1/2 ζαφορά πούντρα

 

60 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

 

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

 

Βράζουμε τον ζωμό, μετριάζουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε τη φωτιά. Ζεσταίνουμε 4 κουταλιές της σούπας λάδι σε χαμηλή φωτιά και ροδίζουμε το κρεμμύδι επί 8' - 10'. Ρίχνουμε το ρύζι, αναμειγνύουμε έτσι ώστε ο κάθε κόκκος να καλυφθεί από το λάδι και ροδίζουμε σε μέτρια φωτιά επί 2' - 3'. Προσθέτουμε το κρασί, αναμειγνύουμε και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε 1 - 2 κουταλιές από τον λεπτό ζωμό. Ανακατεύουμε και μόλις τα υγρά απορροφηθούν από το ρύζι, προσθέτουμε λίγο ζωμό. Συνεχίζουμε έτσι, αναδεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει το ρύζι και προσθέτοντας τμηματικώς τον ζωμό. Διαλύουμε την ζαφορά στην τελευταία δόση ζωμού, προσθέτουμε στο ρύζι, δοκιμάζουμε, αλατοπιπερώνουμε, αναμειγνύουμε, προσθέτουμε το τυρί, τραβάμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε το ριζότο να τραβήξει επί 5'.


 

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ