Σπιτική νηστήσιμη τυρόπιτα με λαχανικά που έχουμε στο ψυγείο μας με λιγότερες από 550 θερμίδες

Η πρώτη μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας σήμερα και σίγουρα ψάχνετε να βρείτε εναλλακτικές αλλά και νηστήσιμες ιδέες για το καθημερινό σας τραπέζι. Η νηστεία είναι σύμβολο των ημερών που εμπεριέχει αφενός το θρησκευτικό συμβολισμό αλλά και μία ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού από τα λίπη. Είτε νηστεύετε είτε όχι εμείς σας προτείνουμε μία εξαιρετική και πεντανόστιμη συνταγή που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.

Πρόκειται για μία πανεύκολη τυρόπιτα με λαχανικά, που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα, αξιοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο ψυγείο σας. Χρησιμοπιήστε λοιπόν τα λαχανικά που έχετε στο ψυγείο και να μην τα πετάξετε, φτιάχνοντας μια σπιτική χωριάτικη πίτα με λαχανικά και φέτα που προτείνει ο σεφ Γιώργος Λέκκας.

Οι μερίδες που προκύπτουν είναι για 10 άτομα. Ο χρόνος προετοιμασίας που πρέπει να διαθέσετε είναι 30 λεπτά και 45 λεπτά για το ψήσιμο. Είναι επίσης μια υγιεινή συνταγή με λίγες θερμίδες, πιο συγκεκριμένα λιγότερες από 550 θερμίδες ανά μερίδα.

Βάλτε την μαγειρική σας ποδιά και πάμε να αξεκινήσουμε!

Υλικά που θα χρειαστείτε

Για το φύλλο:

  • 200 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 300 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας μαύρο σουσάμι
  • 1 φλιτζάνι καφέ ούζο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι
  • 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • νερό χλιαρό όσο σηκώσει (περίπου 1 ποτήρι)

Για την γέμιση:

  •  250 γρ. φέτα τριμμένη
  • 100 γρ. μυζήθρα ανάλατη τριμμένη
  • 100 γρ. ανθότυρο τριμμένο
  • 50 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Για τη ζύμη

Σε ένα μεσαίο μπολ ρίξτε τα αλεύρια. Ανοίξτε μια λακκούβα. Ρίξτε όλα τα υλικά και προσθέστε το νερό όσο ζυμώνετε. Όταν το ζυμάρι μαζεύεται σε μπάλα και δεν κολλάει στα χέρια, σκεπάστε το με μια καθαρή νωπή πετσέτα. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίξτε τα ξερά κρεμμύδια και σε μέτρια φωτιά αφήστε τα για 4′ μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέστε τις πιπεριές, το καρότο και αφήστε τα για ακόμη 4′.  Κατεβάστε τα από την φωτιά και αφήστε τα να κρυώσουν. Προσθέστε τα τυριά, το πιπέρι και τα χτυπημένα αυγά. Ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για το μοντάρισμα

Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 ίσα μέρη και ανοίγουμε 4 λεπτά φύλλα στρογγυλά. Κόβουμε κάθε φύλλο στην μέση και βάζουμε με ένα κουτάλι σούπας στην άκρη του φύλλου τη γέμιση. Στρίψτε το σε ρολό. Τοποθετήστε ένα – ένα τα ρολά σε ένα λαδωμένο στρογγυλό ταψί. Τυλίξτε σε μορφή σαλιγκάρι. Ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, σε αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σνακ με λίγες θερμίδες: Χορτοφαγική πίτσα με αραβική πίτα

Ποιο είναι το ιδανικό σνακ, με λίγες θερμίδες, που μπορώ να καταναλώνω;

Σχετικά άρθρα