Εφηβεία. Απαραίτητη η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

6 Φεβρουαρίου 2014


Οι παιδίατροι φαίνεται να συμφωνούν πως από τη μία θα πρέπει να ενθαρρύνεται η σεξουαλική αποχή στους εφήβους, από την άλλη είναι απαραίτητη η πρόσβαση τους σε προφυλακτικά χαμηλού κόστους.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

 

Η αμερικανική παιδιατρική ακαδημία μάλιστα, αναδεικνύει τα σχολεία ως κατάλληλο χώρο προαγωγής της διαθεσιμότητας των προφυλακτικών. Για καλύτερα αποτελέσματα φυσικά, είναι σημαντικό η εύκολη πρόσβαση στα προφυλακτικά να συνοδεύεται και από προγράμματα σεξουαλικής αγωγής.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, αναφορικά με τη διάθεση των προφυλακτικών είναι το κατά πόσο η αυξημένη πρόσβαση των παιδιών σε αυτά θα ενθαρρύνει την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Διευκρινίζουν ωστόσο, ότι ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει, η πεποίθηση που θέλει την παροχή των προφυλακτικών στα παιδιά να ενθαρρύνει τη σεξουαλική πράξη, συνιστά ένα πραγματικό εμπόδιο για τους γονείς και τους διευθυντές των σχολείων.

Η σχετική ερευνητική βιβλιογραφία όμως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δείχνει ότι οι έφηβοι που είχαν πρόσβαση στα προφυλακτικά, ενώ παράλληλα συμμετείχαν σε προγράμματα σεξουαλική αγωγής, ξεκίνησαν τη σεξουαλική τους ζωή πιο αργά, σε σύγκριση με τους συνομήλικους τους που δεν είχαν.

Σύμφωνα μάλιστα, με τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ, τα ποσοστά γεννήσεων στον πληθυσμό των εφήβων παρουσιάζουν μείωση. Το 2011 υπήρχαν 31 γεννήσεις για κάθε 1000 αμερικανίδες ηλικίας 15-19, αριθμός που παραμένει μεγαλύτερος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο των άλλων αναπτυγμένων χωρών. Παράλληλα, οι έφηβοι και οι νεαρές ενήλικες γυναίκες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης κάποιων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) , συμπεριλαμβανομένων των χλαμυδιών και της γονόρροιας.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν την αποτελεσματικότητα της χρήσης προφυλακτικού απέναντι στα ΣΜΝ και ιδιαίτερα στην περίπτωση των ιών του έρπητα και του HIV.

Αναφορικά με την  πρόληψη των μη προγραμματισμένων κυήσεων, τα προφυλακτικά εκτιμάται ότι αποτυγχάνουν στο 2% των ζευγαριών μέσα σε ένα χρόνο, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, σε κάθε συνουσία και καθ΄ όλη τη διάρκεια της επαφής. Στην πραγματικότητα όμως, μέσα σε ένα διάστημα ενός έτους η συνήθης χρήση του προφυλακτικού έχει 18%πιθανότητα αποτυχίας.

Ίσως η καλύτερη μέθοδος πρόληψης των ΣΜΝ και των μη προγραμματισμένων κυήσεων να είναι η χρήση του προφυλακτικού παράλληλα με μια άλλη αντισυλληπτική μέθοδο, όπως είναι το χάπι, ή η ενδομήτρια συσκευή.

Η επιτροπή των παιδιάτρων μάλιστα, τονίζει ότι οι ιατροί θα πρέπει να υποστηρίζουν την ορθή και συνεπή χρήση των προφυλακτικών, καθώς και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση μεταξύ γονέων και εφήβων, σχετικά με τη χρήση προφυλακτικού και την πρόληψη των ΣΜΝ. Υποστηρίζει επίσης, ότι για να χρησιμοποιήσουν οι έφηβοι τα προφυλακτικά θα πρέπει να είναι διαθέσιμα, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι οι ίδιοι θα τα αναζητήσουν. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να μπορούν να τα βρουν στους χώρους που κινούνται καθημερινά, σε χαμηλές τιμές, ή και δωρεάν και όχι μόνο στα κέντρα υγείας.

Επισημαίνεται βέβαια με σαφήνεια, ότι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης για τα ΣΜΝ και τις μη προγραμματισμένες κυήσεις είναι η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα, η οποία και θα πρέπει να προάγεται ως τέτοια στους εφήβους. Στο  σημείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η επικοινωνία γονιού- παιδιού στα θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα. Αν κάποιος γονέας δεν αισθάνεται άνετα να κάνει μια τέτοια συζήτηση, είναι σημαντικό να ζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό.

 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...